Bolest desni i dijabetes

Bolest desni i dijabetes

Bolest desni i dijabetes
  • Objavljeno: Utorak, 29.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači su pronašli da između otprilike 9,300 odraslih ljudi koji su praćeni tijekom 17 godina, oni koji su na početku studije imali bolest desni su imali veće šanse za razvoj dijabetesa kasnije.

Muškarci i žene s umjerenom bolesti desni su imali dvostruko veći rizik za razvoj za dijabetes od onih s zdravim desnima, dok su oni sa gubitkom zuba bili povezani sa 70% većim rizikom.

Ovi rezultati, objavljeni u časopisu Diabetes Care, ne dokazuju da bolesti desni uzrokuju dijabetes u nekih ljudi. Ali studija je bila prva koja je pokazala takvu vremensku povezanost između ta dva stanja; povezanost između dijabetesa i desni je dobro poznata, ali je tradicionalno predpostavljeno da je bolest desni isključivo posljedica dijabetesa.

Ovi nalazi su bili naše opažanje da peridontalne bolesti mogu predhoditi nastanku dijabetesa tipa 2, rekao je za ReutersHealth vodeći istraživač, dr. Ryan T. Demmer, s Columbia University u New Yorku.

Dodao je ipak da će biti potrebo još studija za dokaz da bolest desni direktno doprinosi dijabetesu tipa 2 i da iz toga proizlazi da bi liječenje zubnih problema moglo prevenirati dijabetes.

Bilo bi nedolično, na temelju naših rezultata, da definitivno kažemo da bi bolje oralno zdravlje reduciralo rizik od razvoja dijabetesa, rekao je Demmer.

Ipak, ovi rezultati u suradnji s daljnjim istraživanjima bi sugerirali da je bolest desni rizičan faktor i za bolesti srca i moždani udar. Bolest desni nastaje od bakterijske infekcije i smatra se da kronični, sistemski upalni odgovor na bakterije može doprinjeti kardiovaskularnim bolestima.

U teoriji, navedeno bi moglo objasniti i povezanost s dijabetesom. Demmer je napomenio da bi upalne molekule mogle, na primjer, djelovati na osjetljivost organizma na šećer u krvi inzulin poveznicu. Za sada, to je samo teorija.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti