Gumeni medo protiv karijesa

Gumeni medo protiv karijesa

Gumeni medo protiv karijesa
  • Objavljeno: Utorak, 29.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Gumeni medvjedići sa xylitolom kao zamjenom šećera mogu prevenirati kvarenje zuba u djece prema studiji provedenoj u Americi.

Istraživači su dali djeci 4 gumena bombona zaslađena xylitolom tri puta dnevno tijekom trajanja nastave u školi. Nakon 6 tjedana postojala je značajna redukcija u razini opasne bakterije u dječjem plaku imena mutans streptococci (MS).

MS je poznat kao uzrok kvarenja zubi. Xylitol, prirodni šećerni alkohol koji se često koristi kao zaslađivać može reducirati razinu MS-a. Žvakaće gume sa xylitolom su dostupne ali nisu prikladne za manju djecu.

Da bi se xylitol uspješno koristio u promociji zdravlja usne šupljine među osnovnoškolcima potreban je prikladan oblik za korištenje. Gumeni bomboni se čine boljim od žvakaće gume, rekao je vodeći istraživač Kiet A. Ly s University of Washington za BioMed Central novosti.

Na temelju naših istraživanja, moguće je razviti kliničko istraživanje prevencije kvarenja zuba na temelju gumenih bombona. Takva studija se trenutno provodi u osnovnoj školi u pokrajini East Cleveland, zaključio je Ly.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti