Bolest dojke i rak dojke

Bolest dojke i rak dojke

Bolest dojke i rak dojke
  • Objavljeno: Srijeda, 21.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači su pronašli da benigna bolest dojki, poznata kao atipična hiperplazija, može značajno povisiti rizik mladih žena od pojave raka dojke, čak i ako ne postoji podatak o pojavi karcinoma u obitelji, objavljeno je Ivanhoe novostima.

One kojima je dijagnosticirana atipična hiperplazija, prekancerozno stanje tkiva dojke, imaju 6 puta veći rizik od razvoja raka dojke u usporedbi sa ženama koje nemaju tu bolest.

Istraživači su također pregledali rizik od raka dojke tijekom cijelog života kod druge dvije benigne bolesti dojke: neproliferativne benigne bolesti dojke i proliferativne bez atipije. Pronašli su da se ove žene nalaze u situaciji puno nižeg rizika u odnosu na žene koje su imale atipičnu hiperplaziju, ali nisu u potpunosti bez rizika. Neproliferativna benigna bolest dojke je povisivala rizik od raka dojke za 1.2 puta u odnosu na normalu, dok je proliferativna bolest bez atipije udvostručila rizik pacijentice.

«Rak dojke je vodeći uzrok smrtnosti od raka u žena u dobi od 25 do 49 godina, i ove mlade pacijentice imaju lošiije ukupno preživljenje i povišen rizik od povrata raka u usporedbi da starijim ženama, tako da je važno da pokušamo razumjeti kako se rak razvija i uz to pokušamo razviti mjere koje pomažu u prevenciji», izjavio je dr. Karthik Ghosh, vodeći istraživač studije.

Autori studije su također izvjestili i o blagom smanjenju rizika od raka dojke s kompletnom lobularnom involucijom nakon liječenja žena s benignom bolesti dojke. Dr. Ghosh je rekao da bi buduće studije terebale biti napravljeno tako da promatraju poticanje lobularne involucije kao sredstva za smanjenje rizika od raka dojke. Istraživači su nalasili da je prosječna diob postavljanja dijagnoze benigne bolesti dojke 39 godina.

Studija je prezentirana na Simpoziju o raku dojke, terapije raka i istraživanja Američkog društva za istraživanje raka (American Association for Cancer Research), koji je održan u prosincu 2008. godine u San Antoniu, Texas.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti