Dijabetes usporava mozak

Dijabetes usporava mozak

Dijabetes usporava mozak
  • Objavljeno: Srijeda, 21.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Dijabetes može usporiti mozak, uzrokujući probleme s tva tipa mentalnog procesuiranja u odraslih ljudi bilo koje dobi o čemu su izvjestili istraživači iz Kanade, objavljeno je na Reuters Health.

Zdrave odrasle osobe su imale značajno bolje rezultate na dva testa mentalnog funkcioniranja u odnosu na dijabetičare – izvršnog funkcioniranja i brzine odgovora, pronašao je tim s University of Alberta.

«Brzina i izvršno funkcioniranje se smatraju glavnim komponentama kognitivnog zdravlja», izjavio je Roger Dixon koji je radio na studiji.
Izvršno funkcioniranje uključuje sposobnost fokusiranja, rad s novim informacijama za rješavanje problema i davanje smislenih odgovora na pitanja.

Istraživači su promatrali 41 odraslu osobu u dobi od 53 do 90 godina s dijabetesom tipa 2 i 424 odrasle osobe dobrog zdravlja, o čemu su izvjestili u časopisu «Neuropsychology».

Postojalo je malo razlika između odraslih osoba ispod i s više od 70 godina, što upućuje na to da se promjene dogode rano, rekao je Dixon. «Mogli bi postojati neki načini da se kompenzira ovo smanjenje, barem u ranoj fazi i s dobrom kontrolom,» dodao je.

Poznato je da dijabetes povisuje rizik od bolesti kao što je Azheimerova. Visoke razine šećera u krvi mogu oštetiti krvne žile i živce i dovesti do oštećenja mnogih organa. Studija koja je objavljena u lipnju je pokazala da su dijabetičari koji su uzimali inzulin plus tablete imali niži rizik od razvoja Alzheimerove bolesti u odnosu na dijabetičare koji su uzimali samo inzulin.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti