Ove bolesti su glavni uzrok smrti u Hrvatskoj otkad je počela pandemija

Ove bolesti su glavni uzrok smrti u Hrvatskoj otkad je počela pandemija

Ove bolesti su glavni uzrok smrti u Hrvatskoj otkad je počela pandemija
  • Objavljeno: Srijeda, 09.02.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Javnozdravstvena kampanja „Go Red for Women“ posvećena kardiovaskularnom zdravlju žena, prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti krvnih žila srca i mozga kod žena pokrenuta je još 2004. godine u SAD-u, a Svjetska kardiološka federacija kampanju je proširila po cijelom svijetu. Danas više od 50 zemalja provodi nacionalne kampanje „Go Red for Women“ #nosicrveno, podižući svijest i osiguravajući sredstva za borbu protiv srčanih bolesti i moždanog udara kroz organizaciju stručnih skupova, edukacijskih promotivnih kampanja, modnih revija, zdravstvenih pregleda i sportskih događaja.

Kampanja ima za cilj potaknuti žene da se brinu o svom zdravlju, prvenstveno zdravlju srca i krvnih žila, jer je većinu tih bolesti moguće spriječiti zdravim životnim navikama, a isto tako želi potaknuti stručnjake u zdravstvu na posebnu pozornost za srčani i moždani udar kod žena, zbog njihovih razlika u odnosu na muškarce.

„Iz istog razloga Zaklada „Hrvatska kuća srca“ pokrenula je 2020., godine kampanju „Žena i srce“ s ciljem podizanja svijesti žena o kardiovaskularnim bolestima i važnosti rane dijagnostike, a u sklopu kampanje provedena je akcija probira - određivanja kardiovaskularnog rizika kod žena starijih od 45 godina u suradnji s Gradom Zagrebom i Poliklinikom „Srčana“ tijekom koje je pregledano oko tisuću žena“, izjavio je Upravitelj Zaklade akademik Davor Miličić.

Upravitelj Zaklade „Hrvatska kuća srca“ akademik Davor Miličić

Ishemijska bolest srca prvi uzrok smrti kod žena i muškaraca

Zaklada „Hrvatska kuća srca“ skreće pozornost na podatke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2020. godinu prema kojima su kardiovaskularne bolesti i dalje vodeći uzrok smrtnosti od kojih je umrlo 22 886 osoba, od čega 13 131 žena i 9755 muškaraca.

Najviše osoba u 2020. g. umrlo je od ishemijske bolesti srca (7589) i cerebrovaskularnih bolesti (4950). Slijede šećerna bolest (4697) na trećem mjestu, hipertenzija (4487) na četvrtom mjestu, COVID-19 (4478) na petom mjestu, a rak bronha i pluća (2819) na šestom mjestu.

U muškaraca su vodeći uzroci smrti ishemijska bolest srca (3645), COVID-19 (2590), a na trećem su zabilježene cerebrovaskularne bolesti (2120). U žena su ishemijska bolest srca (3944), hipertenzivna bolest (2888), cerebrovaskularne bolesti (2 830) i šećerna bolest (2755) i dalje vodeći uzroci smrti dok je COVID-19 kao uzrok smrti na petom mjestu (1888).

Besplatni online kalkulator procjenu rizika za srčane bolesti

Zaklada Hrvatska kuća srca nastavlja s projektom Žena i srce te s edukacijom žena o ranom prepoznavanju kardiovaskularnih bolesti te se na taj način pridružuje svjetskoj kampanji Go Red for Woman u borbi za ženski zdravlje srca. Ono što već danas građani mogu besplatno napraviti zahvaljujući aplikaciji Zaklade Hrvatska kuća srce jest procjena kardiovaskularnog rizika putem online kalkulatora.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti