Bolje praćenje raka prostate

Bolje praćenje raka prostate

Bolje praćenje raka prostate
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.02.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu „Lancet Oncology“ tražilo je vezu između broja cirkulirajućih tumorskih stanica (prije i poslije terapije) i preživljenja, kao i drugih čimbenika poput promjena u prostata specifičnom antigenu (PSA) i laktat dehidrogenazi (LDH).

Istraživači su otkrili su velik broj cirkulirajućih tumorskih stanica i visoke vrijednost PSA prije terapije bile povezane s povećanim rizikom od smrti.

No, pokazalo se da su nakon terapije samo promjene u broju cirkulirajućih tumorskih stanica bile snažno povezano s rizikom, dok su promjene u vrijednostima PSA bile samo djelomično povezane.

Stručnjaci tvrde da ovo istraživanje dokazuje da se broj cirkulirajućih tumorskih stanica prije terapije može upotrijebiti za procjenu preživljenja kod pacijenata koji započinju kemoterapiju, te da se može upotrijebiti i za praćenje bolesti i odgovora na terapiju.

„Broj cirkulirajućih tumorskih stanica može se upotrijebiti za praćenje tijeka bolesti, a može biti koristan i za procjenu preostalog vremena u kliničkim ispitivanjima,“ rekao je profesor Howard Scher, iz centra za rak u New Yorku.

„Ako znamo koliko još pacijentu preostaje vremena, taj podatak može nam pomoći u skraćivanju vremena potrebnog za odobravanje lijeka,“ no, profesor Scher dodao je da su potrebna „daljnja ispitivanja kako bi se skupili dokazi za to“.

Za otkrivanje i procjenu aktivnosti raka prostate koristi se prostata specifične antigen, no prijašnja istraživanja, kao i ovo, potvrdila su da PSA nije za to dovoljno pouzdan.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti