Simptomi raka kod djece koje ne prepoznajemo na vrijeme!

Simptomi raka kod djece koje ne prepoznajemo na vrijeme!

Simptomi raka kod djece koje ne prepoznajemo na vrijeme!
 • Objavljeno: Utorak, 15.02.2022.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Maligne bolesti djece relativno su rijetke i čine 1-2% svih malignih oboljenja u cjelokupnoj populaciji. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u proteklih 10 godina je u prosjeku godišnje od malignih bolesti obolijevalo 112 djece, a umiralo 21 dijete u dobi od 0 – 14 godina, odnosno obolijevalo 167, a umiralo 35 djece u dobi od 0 – 19 godina. Najčešće dijagnoze malignih bolesti u djece bile su leukemije, maligni tumori mozga i leđne moždine te limfomi.

Uzroci

Kod najvećeg broja dječjih malignih oboljenja uzroci nastanka nisu poznati. Genetske predispozicije odgovorne su za nastanak izuzetno malog broja dječjih malignih bolesti. Kod odraslih se neke vrste raka mogu spriječiti promjenama životnih navika, ali za sada nisu poznati načini da se spriječi rak kod djece. Iz tog je razloga važno da roditelji znaju kako u slučaju oboljenja ni dijete niti oni sami nisu učinili ništa što bi moglo biti uzrok bolest, piše dr. sc. Jelena Roganović, dr.med. za Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Znakovi za uzbunu

Maligne bolesti kod djece vrlo je teško prepoznati, pa se dijagnoza često postavlja u trenutku kada se tumor već proširio po tijelu. To je dodatni razlog zašto bi djecu trebalo redovno voditi na sistematske preglede, ali i više obratiti pažnju na određene simptome, posebno ako traju duže vrijeme:

 • neobjašnjiv gubitak na težini
 • stalan umor
 • neobjašnjivo bljedilo
 • bolovi
 • krvarenja na koži i sluznicama
 • učestale povišene temperature
 • infekcije koje ne prolaze na antibiotsku terapiju
 • česte glavobolje praćene povraćanjem

Metode liječenja

U liječenju se najčešće koristi ili samo kemoterapija, ili kemoterapija u kombinaciji s operacijom i/ili zračenjem, a izbor metode liječenja ovisi o vrsti i proširenosti malignog oboljenja. Ponekad je u liječenju potrebno i presađivanje krvotvnornih matičnih stanica ili koštane srži.

Kod liječenja malignih bolesti obično se ne govori o izlječenju, nego o petogodišnjem preživljenju kao mjeri izlječenja. Istraživanja pokazuju da je petogodišnje preživljenje od malignih bolesti djece u Hrvatskoj iznad europskog prosjeka. Ono za limfome u dječjoj dobi iznosi 95 %, za akutne limfatične leukemije 85%, a za tumore mozga 73%.

Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti

U svibnju 1994. u Španjolskoj je osnovana Međunarodna konfederacija organizacija roditelja djece oboljele od raka (ICCCPO), koja okuplja udruženja obitelji djece oboljelih od raka iz šezdesetak zemalja. Nekadašnja ICCCPO, danas organizacija Childhood Cancer International (CCI), pokrenula je obilježavanje Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti na datum 15. veljače, kada se i u Hrvatskoj obilježava Nacionalni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti. Cilj je podizanja svijesti javnosti o poteškoćama s kojima se susreću djeca oboljela od raka i njihove obitelji.

Međunarodni simbol borbe protiv raka među djecom je zlatna vrpca, a nošenjem zlatne vrpce svatko od nas može se uključiti u obilježavanje ovoga dana.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije