Boravak izvan kuće smanjuje kratkovidnost djece

Boravak izvan kuće smanjuje kratkovidnost djece

Boravak izvan kuće smanjuje kratkovidnost djece
  • Objavljeno: Nedjelja, 03.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Australski znanstvenici savjetuju roditeljima neka potiču svoju djecu na igre i aktivnosti van kuće, jer je njihovo najnovije istraživanje pokazalo kako boravak na otvorenom pogoduje zdravom vidu mališana, piše Webindia.

Reuters-.--.-Studija provedena u Australiji dovela je u čvrstu vezu učestali boravak djece izvan kuće i smanjenu pojavu kratkovidnosti, odnosno miopije.

Pojava kratkovidnosti kod djece posljednjih je desetljeća sve izraženija, osobito u razvijenijim zemljama. U ponekim zemljama na istoku Azije čak je 80% djece osnovnoškolske dobi kratkovidno. Upravo zbog toga, znanstvenici su krenuli u potragu za pronalaskom uzroka miopije kod mališana.

Znanstvenici već otprije znaju kako za kratkovidnost postoji genetska predispozicija, ali to ne objašnjava ovako velik broj kratkovidne djece.

Postoje neke indikacije kako na pojavu miopije djeluju i faktori iz okoliša, te znanstvenici svoja istraživanja sada fokusiraju upravo na njih. Za sada su otkrili kako kratkovidnost najviše pogađa onu djecu koja gotovo uopće ne borave izvan kuće ili učionice.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti