Apneja u snu i bolesti srca

Apneja u snu i bolesti srca

Apneja u snu i bolesti srca
  • Objavljeno: Nedjelja, 03.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Stručnjaci zahtijevaju istraživanja poveznice apneja u snu i bolesti srca, objavljeno je na stranicama HealthDay. S porastom pretilosti, poteškoće disanja tijekom sna će postati još veći problem, upozorava American Heart Association.

Trebale bi se provesti velike studije da se utvrdi točna povezanost između apneje u snu (prestanak disanja u trajanju od 10 sekunda ili duže) i srčanih bolesti, zaključili su u zajedničkoj izjavi American Heart Association i American College of Cardiology. Izjava je i objavljena u časopisu Circulation.

Saznajte kako apneja oštećuje mozak!

"Postoji velik broj studija o apneji u snu u posljednjemu desetljeću, i ona koja su promatrala kardiovaskularne bolesti i njihovu povezanost s apnejom u snu su posebno zanimljiva", izjavio je dr. Virend K. Somers, voditelj odbora.

"Mislimo da je važno upozoriti kardiovaskularnu zajednicu o utjecajima te rastuće teme istraživanja. Moguće je da će dijagnosticiranje i liječenje apneje u snu poboljšati naša nastojanja u prevenciji i liječenju kardiovaskularnih bolesti", rekao je Somers, profesor medicine i kardiovaskularnih bolesti na Mayo Clinic u Rochesteru, Minnesota.

Odbor je objavio izjavu zbog sve više dokaza o povezanosti apneje u snu i bolesti srca, raširenosti apneje spavanja i povećanja broja debelih u Americi, osobito među mladim ljudima.

Pretilost je glavni uzrok apneje u snu i "epidemija pretilosti u djetinjstvu bi mogla prmijeniti epidemiologiju oprstruktivne apneje u snu u djece", rekao je Somers.

Provjerite kako apneja pogoršava dijabetes tipa 2!

"Moramo točnije odrediti uzrok i posljedicu između apneje spavanja i kardiovaskularnih bolesti i čimbenika rizika", dodao je "Postoje dokazi da je apneja spavanja povezana s nekim slučajevima visokog krvnog tlaka, ali za neka druga stanja kardiovaskularnog sustava dokazi su visoko slučajni".

"Dok ne znamo uzrok i posljedicu veze izmređu apneje u snu i kardiovaskularnih bolesti, najbolje bi bilo promatrati pacijente iz obaju pristupa i liječiti oba stanja. Drugim riječima, liječiti i apneju u snu i njihovu kardiovaskularnu bolest", zaključio je Somers.

Za MojDoktor: Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti