Brak je dobar za mentalno zdravlje

Brak je dobar za mentalno zdravlje

Brak je dobar za mentalno zdravlje
  • Objavljeno: Utorak, 15.12.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Brak je dobar za vas, donosi međunarodna studija s Novog Zelanda. Studija je obuhvatila gotovo 35.000 ljudi u 15 zemalja. Istraživanje je utvrdilo da je ulazak u brak bio dobar za mentalno zdravlje muškaraca i žena, smanjivanje rizika većine mentalnih poremećaja, kao što su depresija, tjeskoba i zlouporaba lijekova.

Istraživanje koje je vodila klinička psihologinja Kate Scott s University of Otago Wellington, utemeljena je na desetogodišnjem istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije o mentalnom zdravlju i objavljena u britanskom časopisu Psychological Medicine. Nasuprot tome, rastava, razvod ili udovištvo je povezano sa znatno povećanim rizikom od mentalnih poremećaja u oba spola; zloupotreba lijekova posebno kod žena i depresija kod muškarca.

„U posljednjih nekoliko godina, tvrdilo se da je brak bolji za muškarce nego za žene u smislu mentalnog zdravlja. Ova studija se ne slaže s tom teorijom,''rekla je doktorica Scott. ''Otkrili smo da je brak dobar i za muškarce i žene u pogledu većine mentalnih poremećaja.'' No, tokom istraživanja je otkriveno da je manja vjerojatnost da će muškarci postati depresivni u prvom braku za razliku od žena. Doktorica Scott je naglasila da ovo može biti povezano s tradicionalnim rodnim ulogama u kući.

No,s druge strane, istraživanje je pokazalo da kraj braka može povećati rizik od psihičkih problema.

 

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti