Brak produžuje život?

Brak produžuje život?

Brak produžuje život?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 14.01.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje američkih znanstvenika upućuje da brak smanjuje rizik od nastanka prijevremene smrti.

U istraživanju je sudjelovalo više od 4800 muškaraca i žena, a svi su rođeni 1940. godine. Znanstvenici su promatrali osobine sudionika kao što su optimizam, pesimizam, depresija i sklonost druženju s drugima. Također su u obzir uzeli i navike kao što je pušenje, fizička aktivnost i način prehrane.

Rezultati istraživanja pokazuju da oni, koji su u braku, imaju za čak 50% manji rizik od nastanka prijevremene smrti.

Znanstvenici ističu da kronična usamljenost uistinu narušava zdravlje i može povećati rizik od nastanka raznih bolesti.

Usamljene osobe se često o sebi dovoljno ne brinu, ne odlaze liječniku redovito i češće imaju nezdrave navike kao što su pušenje, manjak tjelovježbe, nezdrava prehrana i slično.

Istraživanje je pokazalo da samački život znatno lošije djeluje na muškarce nego žene. Naime, žene su sklonije druženju s članovima obitelji i prijateljima na način da im pokažu osjećaje i pričaju o problemima.

Muškarci, s druge strane, o takvim stvarima uglavnom pričaju s ljepšom polovicom. Stoga, ako žive samačkim životom sve to drže za sebe, dolazi do nastanka osjećaja usamljenosti i povećanja rizika od nastanka prijevremene smrti.

Znanstvenici, čije istraživanje prenosi EverydayHealth, ističu da bez obzira na samački život, trebate brinuti o sebi i svome zdravlju, družiti se s prijateljima i obitelji.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti