Briefing za novinare o metaboličkom sindromu

Briefing za novinare o metaboličkom sindromu

Briefing za novinare o metaboličkom sindromu
  • Objavljeno: Utorak, 09.03.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kao uvod u obilježavanje Svjetskog dana hipertenzije i Kongresa kojeg će Medikor organizirati zajedno s Hrvatskim društvom za hipertenziju, jedan od vodećih hrvatskih nutricionista, Branimir Dolibašić i Tena Kovačević, dr.med. iz tvrtke Medikor održat će briefing o metaboličkom sindromu - jednom od glavnih prijetnji zdravlju modernog čovjeka.

Briefing za novinare o metaboličkom sindromu biti će održan u četvrtak 11. ožujka  drogeriji Medikor, Bogovićeva ulica 4 (prolaz Neboder) s početkom u 11.00 sati.

Metabolički sindrom je skup poremećaja koji uključuje poremećaj regulacije masti u tijelu, neosjetljivost na inzulin, povišen krvni tlak i trbušni tip debljine. Bolesnici koji pate od ovog sindroma imaju povećan rizik za obolijevanje od bolesti srca i krvnih žila te dijabetesa tip II.

Sindrom se javlja u svim zemljama gdje stanovništvo konzumira visok udio ugljikohidrata i zanemaruje tjelesnu aktivnost (najnoviji podaci govore da su odrasli Hrvati drugi najdeblji narod u Europi, dok se djeca nalaze na četvrtom mjestu). Stres se smatra jednim od uzročnika jer remeti hormonsku ravnotežu i povećava sklonost nakupljanju masnog tkiva u predjelu trbuha te s tim povezanih bolesti.

Metabolički je sindrom postao jedan od najvažnijih uzroka ateroskleroze i posljedičnih bolesti srca i krvnih žila: angine pectoris, srčanog infarkta, bolesti perifernih krvnih žila

U sklopu briefinga biti će održana i prezentacija mjerenja brojača koraka, EKG-a, dijagnostičkih vaga (udio koštanog, mišićnog i masnog tkiva) i tlakomjera.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti