Čak 9 od 10 moždanih udara može se spriječiti

Čak 9 od 10 moždanih udara može se spriječiti

Čak 9 od 10 moždanih udara može se spriječiti
  • Objavljeno: Subota, 24.08.2019.
  • Broj pregleda: 181
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Smanjenje svih deset faktora rizika smanjuje opasnost od udara za 90,7 posto u svim zemljama i na svim kontinentima, među svim dobnim skupinama, muškarcima i ženama.

Moždani udar vodeći je uzrok smrti i invalidnosti, ali velika većina može se spriječiti, pokazalo je istraživanje u koje je bilo uključeno gotovo 27 tisuća ljudi sa svih kontinenata. Znanstvenici su otkrili da je deset rizičnih čimbenika koji čine 90 posto svih udara u svijetu moguće kontrolirati, a od tih važnih faktora rizika visoki krvni tlak (hipertenzija) je najvažniji.

- Sprečavanje moždanog udara je javnozdravstveni prioritet i strategije za smanjenje rizika trebaju se temeljiti na prevenciji. Studija potvrđuje da je hipertenzija velik rizik na svim područjima ljudskog zdravlja, pa tako i u vezi moždanog udara - kaže jedan od voditelja istraživanja dr. Martin O'Donnell.

Istraživači su promatrali omjer udara uzrokovanih pojedinim faktorima rizika kako bi se utvrdilo u kojoj mjeri eliminiranje svakog pojedinog faktora može smanjiti opasnost od moždanog udara. Pokazalo se da snižavanje visokog krvnog tlaka smanjuje rizik za gotovo 48 posto.

Voditelji studije upozoravaju da se u obzir trebaju uzeti regionalne razlike i faktori rizika po regijama i na temelju toga prilagoditi programe kako bi se spriječila opasnost od smrti uzrokovanih moždanim udarima.

Koje loše navike povećavaju rizik moždanog udara, provjerite ovdje.

Vezani članci:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti