Carski rez postao nezdrav trend i među Hrvaticama

Carski rez postao nezdrav trend i među Hrvaticama

Carski rez postao nezdrav trend i među Hrvaticama
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 20.07.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

- Nigdje na svijetu ne postoji legalan porođaj carskim rezom na zahtjev žene - komentirao je prof. Herman Haller, ravnatelj KBC-a Rijeka, novi trend, popularan među "poznatim" ženama.

Budući da je riječka bolnica prošle godine imala najmanji postotak među hrvatskim rodilištima, samo 12 posto porođaja carskim rezom, čini se da liječnici te bolnice porođaj dovršavaju operativnim zahvatom samo u situacijama kada je medicinski nužan.

Ispunjavaju želje
- Uvođenjem epiduralne i spinalne anestezije žene se više ne moraju bojati boli, pa nastojimo svaki porođaj dovršiti prirodnim putem - rekao je prof. Haller. Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, svaka zemlja trebala bi imati najviše 15 posto carskih rezova godišnje, a u nas ih je više od 20.

- Riječ je o vjerovanju da je to najbezopasniji način porođaja, no malo je žena svjesno da je smrtnost nakon carskog reza deset puta veća nego kod rađanja prirodnim putem - objašnjava prof. Haller.

Većina poznatih odlučuje se na operativni porođaj pod spinalnom anestezijom u jedinom privatnom rodilištu u nas, onom prof. dr. Marija Podobnika. Iako u privatnom rodilištu nastoje ispuniti želje žena, iz te ustanove ističu kako su dosad porodili 500 žena, od kojih je 200 rodilo carskim rezom.

- Žene uvijek upozoravamo na dobrobiti prirodnog porođaja, pa ih većina pristane - istaknuo je prof. dr. M. Podobnik, ravnatelj klinike. Ističe da su postoci u "državnim" bolnicama za prošlu godinu jako visoki.

Petrova, primjerice, ima 22 posto. - Liječnici "popuštaju" zbog tužbi koje su sve češće ako se ide na porođaj kakav žena odbija, u slučaju da nešto krene po zlu - objašnjava dr. Podobnik i dodaje da su takvi porođaji među ženama popularni zbog priča koje čuju jedna od druge.

- Dok sam radio u Merkuru, prije desetak godina, Ena Begović nije željela roditi prirodnim putem u Italiji, gdje je boravila, nego je došla u Hrvatsku i rodila carskim rezom - objasnio je Podobnik. Ističe da k njemu zbog cijene od 30.000 kuna dolaze bogate Ruskinje, Amerikanke, Kineskinja, čak i Irkinje čiji muževi grade stanove u okolici Splita.

Što je skuplje?
- Otkako je klinika otvorena, porodio sam većinu žena iz stranih diplomatskih predstavništava i Hrvatica poznatih s estrade, a najzahtjevnije su žene koje inzistiraju na 100 posto prirodnom porođaju - otkriva Podobnik. One, kaže, ponekad imaju zahtjeve kojima rade na svoju štetu.

- Prije porođaja potpišu pristanak da liječnik, ako dijete nije ugroženo, ne smije intervenirati niti im olakšati porođaj, pa se često dogodi da nakon dugotrajna mučenja završe na carskom rezu, što možda, da su dopustile raniju liječničku intervenciju, ne bi bilo nužno - otkriva prof. Podobnik.

Opovrgava kuloarske priče da je njemu isplativiji carski rez, koji je dvostruko skuplji, a traje samo sat vremena, dok prirodni porođaj može trajati satima. - Baš suprotno, operacijska dvorana, osoblje, uređaji i sredstva koja se koriste jako su skupi - tvrdi prof. Podobnik.

Njegovo mišljenje ne dijeli dr. Erden Radončić, ginekolog i porodničar iz zagrebačke poliklinike Vili. - Vani porođaje prirodnim putem, osim u slučaju komplikacija, vode tehničari i babice, čiji je sat rada mnogo jeftiniji od liječničkog u operacijskoj dvorani - upozorava dr. Radončić.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti