Najbolji lijek za hipohondriju je razgovor

Najbolji lijek za hipohondriju je razgovor

Najbolji lijek za hipohondriju je razgovor
  • Objavljeno: Utorak, 21.07.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Najnovija psihološka istraživanja pokazala su da lažni bolesnici počinju shvaćati svoje umišljene bolesti koje se nalaze uglavnom samo u njihovoj mašti

Hipohondrija je stanje uma koje karakterizira stalno prisutan strah odnosno vjerovanje da je osoba ozbiljno bolesna, a možda je u pitanju čak i neka nepoznata, smrtonosna bolest. Do sada se nitko ozbiljno nije prihvatio istraživanja hipohondrije, jer liječnici jednostavno ignoriraju umišljene bolesnike tj. hipohondre. Najnovije istraživanje o hipohondriji izvršeno je nad 187 pacijenata koji su bili podijeljeni u dvije skupine. Jedna je bila podvrgnuta na šest seansi od sat i pol terapije kognitivnog ponašanja tijekom šest mjeseci, dok je druga skupina bila pod uobičajenom liječničkom brigom.

Prva skupina koja je bila podvrgnuta terapiji kognitivnog ponašanja uspjela je identificirati motive hipohondrije analizirajući raspoloženje pacijenata, kao i njihova realna odnosno nerealna očekivanja od vlastita tijela i organizma te u kolikoj mjeri shvaćaju uzroke svojih 'bolesti' i koliko često pomišljaju o sebi kao 'teško bolesnoj osobi'. Prva je skupina tijekom godinu dana uvelike smanjila broj simptoma hipohondrije prihvativši normalno ponašanje i razmišljanje odnosno pravi odnos prema bolestima. Rezultati su objavljeni u časopisu Američke liječničke komore u Bostonu.

 

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti