Čaša soka od naranče dnevno dobra je za srce

Čaša soka od naranče dnevno dobra je za srce

Čaša soka od naranče dnevno dobra je za srce
  • Objavljeno: Utorak, 28.07.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Antioksidans hesperidin koji se nalazi u soku od naranče poboljšava funkciju krvnih žila i pomaže osobama da snize rizik od bolesti srca, pokazuju istraživanja.

Hesperidin spada u skupinu flavonoida. (Grožđe, crno vino, zeleni i crni čajevi, čokolada također sadrže flavonoide.) Sve više dokaza sugerira da flavonoidi mogu poboljšati zdravlje u stanicama krvnih žila. Problemi s ovim stanicama mogu dovesti do razvoja začepljena arterija, što je glavni faktor rizika za srčani udar i srčanu kap.

U istraživanju su sudjelovala 24 zdrava muškaraca za koje je postojao rizik od oboljenja od kardiovaskularnih bolesti. Svaki od njih pio je 500 ml soka od naranče svaki dan tokom mjesec dana. 500 ml soka od naranče prirodno sadrži 292 mg hesperidina.

Istraživači su utvrdili da su ljudi koji su svakodnevno pili sok od naranče imali bolje endotelne funkcije i niži krvni tlak nego kad su pili napitak bez hesperidina.

Rezultati su predstavljeni ovog tjedna na godišnjoj konferenciji American Heart Association's Basic Cardiovascular Sciences u Las Vegasu.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti