Ćelavost povezana s rakom prostate

Ćelavost povezana s rakom prostate

Ćelavost povezana s rakom prostate
  • Objavljeno: Nedjelja, 27.05.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Muškarci, koji pate od gubitka kose, imaju povećan rizik od nastanka raka prostate, tvrde američki znanstvenici sa Sveučilišta Toronto.

"Ćelavi muškarci trebaju biti oprezni i posebno obratiti pažnju na zdravlje prostate jer, prema ovom istraživanju, imaju povećan rizik od nastanka raka prostate", EveryDayHealth prenosi izjavu voditelja istraživanja dr. Neila Fleshnera.

Jednim istraživanjem se pokazalo da je kod ćelavih muškaraca povećana razina androgena dihidrotestosterona (DHT), koji je povezan i s razvojem raka prostate.

U istraživanju je sudjelovalo 214 muškaraca u dobi od 59 do 70 godina. Sudionicima su napravili biopsiju prostate.

Što je muškarac bio ćelaviji, to je imao veći rizik od nastanka raka prostate.

"U ovom istraživanju se pokazalo da što muškarac ima manje kose, to ima veći rizik od nastanka raka", dodao je prof. Fleshner.

Iako točan uzrok još uvijek nije poznat, znanstvenici tvrde kako muški hormon, poznat kao androgen, igra ključnu ulogu kod ćelavosti, ali i nastanka raka prostate. Androgen, koji uključuje testosteron, može spriječiti rast novih vlasi, a isto tako može aktivirati rast stanica raka.

Znanstvenici tvrde kako istraživanje treba nastaviti kako bi se provjerila točnost rezultata, ali su sigurni da postoji povezanost između ćelavosti i raka prostate.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti