Češnjak je dobar za visoki krvni tlak

Češnjak je dobar za visoki krvni tlak

Češnjak je dobar za visoki krvni tlak
  • Objavljeno: Četvrtak, 18.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prema najnovijem istraživanju, češnjak može biti koristan u liječenju hipertenzije uz dodatne lijekove.

Istraživanje provedeno od strane australskih liječnika uključivalo je 50 pacijenata u eksperimentalnom promatranju, u kojem se željelo saznati da li konzumiranje češnjaka kako dodatka prehrani može pomoći ljudima koji imaju probleme s visokim krvnim tlakom.

Sudionici koji su dnevno dobili četiri kapsule ekstrakta češnjaka, pokazali su niže razine krvnog tlaka u usporedbi s onima koji su dobili placebo.

Već ranija istraživanja pokazala su kako dodaci češnjaka mogu sniziti razine kolesterola te smanjiti hipertenziju kod onih s neliječenim visokim krvnim tlakom.

Točnije, otkrili su kako je sistolički krvni tlak bio oko 10mmHg niži u grupi koja je dobila češnjak za razliku od onih koji su dobili placebo.

Istraživačica Karin Ried je dodala: „Češnjak kao dodatak prehrani povezan je s učinkom kliničkog značaja snižavanja krvnog tlaka kod bolesnika s neliječenom hipertenzijom. No naše istraživanje, međutim, prvo je koje je procijenilo učinak, podnošljivost i prihvatljivost ekstrakta češnjaka, kao dodatnog tretmana na postojeće lijekove protiv visokog tlaka kod bolesnika s liječenom, ali nekontroliranom hipertenzijom."

Stručnjaci napominju kako bi češnjak kao dodatak prehrani trebalo koristiti samo nakon što se posavjetuje s liječnikom, zato jer češnjak može razrijediti krv ili zajedno reagirati s nekim lijekovima.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti