Prekomjerno povraćanje u trudnoći čini se da je genetski predisponirano

Prekomjerno povraćanje u trudnoći čini se da je genetski predisponirano

Prekomjerno povraćanje u trudnoći čini se da je genetski predisponirano
  • Objavljeno: Četvrtak, 18.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Rijedak, ali i težak i potencijalno po život opasan oblik jutarnje mučnine, nazvan prekomjerno povraćanje u trudnoći (hyperemesis gravidarum), može biti nasljedan.

Svake godine oko 60.000 trudnica u SAD-u, hospitalizirano je zbog prekomjernog povraćanja, čije je obilježje često i teško kronično povraćanje koje može uzrokovati gubitak težine, dehidraciju i psihičku traumu. Stanje, iako gotovo uvijek izlječivo, može u rijetkim slučajevima dovesti do komplikacija koje mogu prekinuti trudnoću.

Novo istraživanje na 650 žena uključivalo je one žene koje su bile dijagnosticirane s prekomjernim povraćanjem u trudnoći te kontrolnu skupinu žena koje su imale najmanje dvije trudnoće i nisu bolovale od stanja.

Znanstvenici su otkrili kako žene čije su sestre bolovale od prekomjernog povraćanja imaju 17,3 puta veću vjerojatnost da će i same bolovati od stanja.

Žene sa stanjem, imale su pet puta veću vjerojatnost od kontrolnih sudionica kako će imati sestru koja je bolovala od teških jutarnjih mučnina ili od prekomjernog povraćanja. Osim toga, od 33 posto žena sa stanjem, njihove majke su također bile pogođene bolešću, u usporedbi s 8 posto kod kontrolnih žena.

Među ženama koje su imale informacije o trudnoćama njihovih baka, kod 18 posto pacijentica sa stanjem, baka s majčine strane je imala iste probleme, dok je kod njih 23 posto, baka s očeve strane imala iste probleme.

„Trudne žene s obiteljskom poviješću ekstremnih mučnina u trudnoći trebale bi biti svjesne da bi i one mogle imati stanje, a i doktori bi trebali uzimati u obzir obiteljsku povijest mučnina u trudnoći," napominje nam vodeća autorica istraživanja Marlena Fejzo, profesorica s Kalifornijskog sveučilišta.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti