Čili paprika pomaže u borbi sa debljinom

Čili paprika pomaže u borbi sa debljinom

Čili paprika pomaže u borbi sa debljinom
  • Objavljeno: Srijeda, 22.06.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kapsaicin, tvar koja daje čili paprikama njihovu ljutinu, može uzrokovati gubitak težine. Ona se u biti bori s nakupinama masti tako što pokreće određene korisne promjene na proteinima u tijelu. Novo istraživanje bi nas tako moglo dovesti do novih načina liječenja pretilosti.

Jong Won Yun i njegovi kolege ističu da je pretilost najveća zdravstvena prijetnja u svijetu, povezana s dijabetesom, visokim krvnim tlakom, bolesti srca i drugim zdravstvenim problemima. Laboratorijska istraživanja su dala naslutiti da kapsaicin može pomoći u borbi protiv pretilosti tako što smanjuje unos kalorija, skuplja masno tkivo i smanjuje razinu masnoća u krvi. Nitko međutim ne zna kako točno kapsaicin može pokrenuti takve povoljne učinke.

Provjerite mogu li ljute papričice smanjiti dnevni unos kalorija!

U nastojanju da saznaju kako, znanstvenici su hranili štakore, koji se inače koriste u istraživanjima pretilosti, visoko masnom prehranom sa ili bez kapsaicina. Štakori hranjeni „kapsaicin-prehranom" izgubili su 8 posto svoje tjelesne težine i pokazali promjene u razini najmanje 20 ključnih proteina pronađenih u masti. Izmijenjeni proteini nakon toga rade na uništavanju masti.

„Ove promjene pružaju vrijedne uvide u nove učinke kapsaicina na molekularne mehanizme protiv pretilosti", za kraj su izjavili znanstvenici.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti