Crni čaj može pomoći smanjiti i ubiti stanice raka

Crni čaj može pomoći smanjiti i ubiti stanice raka

Crni čaj može pomoći smanjiti i ubiti stanice raka
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 20.06.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici ističu kako svakodnevna šalica crnog čaja može pomoći umanjiti rizik od razvoja raka tako što smanjuje tumor.

Prema istraživačima, zeleni ili crni čaj je pun antioksidansa, koji se odlično bore sa štetnim molekulama koje se akumuliraju u tijelu i štetnim stanicama.

Istraživači su otkrili kako dvije šalice čaja pružaju istu količinu antioksidansa kao i konzumiranje pet porcija povrća ili dvije jabuke. Sada su još dva istraživanja pokazala kako crni čaj može spriječiti rak.

U prvom istraživanju, američki znanstvenici su analizirali spoj teaflavin-2 (TF-2) koji se pokazao smrtonosan za stanice raka, a kojeg nalazimo samo u crnom čaju i oolong kineskom čaju.

Crni čaj bi mogao pomoći kod dijabetesa!

U drugom istraživanju, istraživači iz Indije ispitali su učinak polifenola iz crnog i zelenog čaja kod razvoja karcinoma dojke kod ženki štakora.

Oba čaja su značajno smanjila količinu tumora mliječnih žlijezda i općenito smanjila njihov rast za 77 i 92 posto.

„Ako ih uzmemo zajedno, ova dva istraživanja su pokazala kako komponente crnog čaja mogu pomoći smanjiti i ubiti stanice raka i / ili rezultirati u smanjenju broja tumora," Top News prenosi izjavu dr. Tima Bonda, voditelja pregleda istraživanja.

„Ovi rezultati upućuju na potrebu za klinička ispitivanja procjene učinka crnog čaja i njegovih komponenti na rizik od raka kod ljudi. Nova istraživanja su potrebna kako bi se otvorila vrata za daljnje kliničke primjene sastojaka crnog čaja," zaključuje Bond.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti