Cjepivo protiv gripe u pluća

Cjepivo protiv gripe u pluća

Cjepivo protiv gripe u pluća
  • Objavljeno: Utorak, 07.10.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Davanje cjepiva protiv gripe direktno u pluća umjesto uobičajenog puta davanja injekcijom bi moglo djelovati bolje na jači odgovor imunog sustava, pronađeno je u studiji.

U svijetu se očekuje ekstremni nedostatak cjepiva u slučaju pandemije gripe, tako da se traži najbolji način davanja cjepiva što je važno jer bi se time štedilo na količini pojedinačne doze.

Studija provedena u Australiji koje je objavljena u časopisu Mucosal Immunology je pokazala da niže doze sezonskog cjepiva protiv gripe koje se daju direktno u pluća koze daju bolju zaštitu od gripe od standardnih viših doza koje se daju injekcijom i koje su dane kod druge grupe ovaca.

Naši rezultati upućuju na činjenicu da bi davanje cjepiva putem pluća omogućilo davanje puno manje doze samog cjepiva dok uzrokuje istu ili čak i bolju razinu zaštite. To znači da bi više ljudi brže bilo u mogućnosti primiti cjepivo, napisao je docent Philip Sutton sa Center for Animal Biotehnology na University of Melburn za Reuters Health.

Istraživači su dali tri različite doze cjepiva protiv gripe (15, 5 i 1mcg) u pluća u tri grupe ovaca putem bronhoskopije ili tubusa. Četvrtoj grupi ovaca je inicirano standardno cjepivo u dozi od 15 mikrograma.

Davanje u pluća je dovelo do viših razina antitijela u plućima (otprilike 1,000 puta više), gdje i počinje infekcija virusom gripe, u usporedbi s injekcijom cjepiva. Antitijela proizvedena u krvi i plućima su mogla blokirati sposobnost virusa da se veže za receptor koji inače koristi za inficiranje stanice, što pokazuje da bi ona bila učinkovita protiv infekcije, rekao je Sutton.

Tako velik broj protutijela u plućima je posebno važan u slučaju gripe, zato što se gripa širi s osobe na osobu većinom putem kašlja i kihanja. Ta funkcionalna protutijela u plućima bi mogla potencijalno pomoći u smanjenju širenja infekcije putem neutraliziranja virusa prije nego što se izdahne iz inficirane osobe, dodao je Sutton. Naglasio je, da bi ipak trebali pronaći bolje načine za aplikaciju cjepiva direktno u pluća.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti