Bol u ovom dijelu tijela najčešće otkriva progresivnu bolest!

Bol u ovom dijelu tijela najčešće otkriva progresivnu bolest!

Bol u ovom dijelu tijela najčešće otkriva progresivnu bolest!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 19.11.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Kuk je najveći zglob u ljudskom tijelu, a kada nastupe bolovi, mnogi odmah ne posjete liječnika.

No, bol u tom dijelu tijela jedan je od najčešćih simptoma progresivne bolesti – artritisa, koji za posljedicu ima cijeli niz promjena na zglobovima koje uzrokuju trajnu deformaciju zgloba. Bol s vremenom postaje sve intenzivnija, a evidentni su i problemi s kretanjem.

Reumatoidni artritis sustavna je, kronična, autoimuna bolest nepoznatog uzroka koja dominantno zahvaća zglobove, a od nje boluje oko 1, do 1,5% pučanstva. Bolest se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, a najčešće u dobi između 20 i 40 godina te je tri puta češća kod žena.

Otkrijte kako ovi čajevi ublažavaju simptome artritisa!

Zbog izravnog trenja jedne kosti zgloba o drugu, zglob može početi okoštavati, tj. na njemu se mogu pojaviti koštane izrasline. Pokreti su ograničeni, zglobovi su ponekad bolni i otečeni te katkada pucketaju pri savijanju. Uvriježeno je mišljenje kako je artritis staračka bolest, iako liječnici tvrde drukčije.

Artritis od A do Ž – saznajte sve o ovoj bolesti!

Bolesti i poremećaji kao što su osteonekroza, tendonitis, burzitis, mogu prouzročiti bolove u kukovima. Njima su sklone i osobe koje uživaju u adrenalinskim i rizičnim sportovima, a da je zaista riječ o ovoj bolesti, može se lako utvrditi rendgenskim snimkama zgloba. Stoga, ne odgađajte posjet liječniku ako osjetite bolove u kukovima.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti