Čokolada i vino pospješuju pamćenje!

Čokolada i vino pospješuju pamćenje!

Čokolada i vino pospješuju pamćenje!
  • Objavljeno: Srijeda, 05.11.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu American Journal of Alzheimer's Disease and Other Dementias, otkriva da umjerena konzumacija vina može pospješiti pamćenje, ali i da umjerena konzumacija čokolade također ima isti učinak.

Kada su znanstvenici analizirali rezultate od 650 istraživanja, provedenih na muškarcima i ženama, otkrili su da osobe, koje umjereno konzumiraju alkohol, pokazuju 15% bolje rezultate na testovima pamćenja, u odnosu na osobe koje rijetko ili nikako ne konzumiraju alkohol.

Istražite slatke prednosti tamne čokolade!

Starenjem dolazi do povećanja rizika od nastanka različitih vrsta bolesti. Hipokampus se počne skupljati, što uzrokuje poteškoće u pamćenju. Umjerena konzumacija alkohola može pomoći u prevenciji poteškoća s pamćenjem jer aktivira određene spojeve koji pomažu u očuvanju zdravlja i funkcije hipokampusa.

Ono što pijete nije čak ni toliko važno, već količina alkohola koju pijete. Prednosti za mozak su znanstvenici primijetili jedino kod osoba koje piju umjereno. To je za žene jedno piće dnevno, a za muškarce dva. Sve više od toga može biti štetno za vaš mozak i otežati oslobađanje proteina koji pomažu u smanjenju rizika od nastanka različitih vrsta demencije.

Za čokoladu su znanstvenici ustanovili da može čak i popraviti pamćenje, odnosno da može popraviti štetu nastalu s pamćenjem i pamćenje vratiti na razinu na kojoj je bilo 20 godina prije. Znanstvenici vjeruju da su za to zaslužni flavonoli, koji mogu pospješiti povezanost između neurona.

Provjerite zašto je tamna čokolada odlična za srce!

No, zapamtite da je najbolje jesti tamnu čokoladu, koja sadrži najmanje 70% kakaa. Također, imajte na umu da u svemu trebate biti umjereni, bez obzira na to koliko je nešto zdravo.

Ako patite od nekih zdravstvenih stanja ili uzimate neke lijekove, svakako se prije početka svakodnevne konzumacije alkohola i čokolade posavjetujte s liječnikom ili nutricionistom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti