Čokolada može olakšati simptome sindroma kroničnog umora

Čokolada može olakšati simptome sindroma kroničnog umora

Čokolada može olakšati simptome sindroma kroničnog umora
  • Objavljeno: Četvrtak, 25.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Tamna čokolada bogata je spojevima za koje je poznato da pojačavaju signale koji kruže u mozgu, no smatra se da je ovo prvi put da je utvrđeno kako neka poslastica pomaže simptomima sindroma kroničnog umora.

Istraživači s Fakulteta medicine „Hull York", testirali su deset pacijenata s teškim oblikom bolesti.

Pacijenti su jeli tamnu čokoladu kroz osam tjedana, zatim je slijedila mala stanka, a zatim je slijedila još jedna varijacija čokolade s malo kakaa, ali je imala isti okus.

Pacijenti su zamoljeni da jedu 15 g čokolade tri puta dnevno te da ne rade bilo kakve druge promjene u njihovoj prehrani.

Nakon određenog vremena, pacijenti su izvijestili značajno poboljšanje u njihovom fizičkom i psihičkom zdravlju.

Profesor Steve Atkin koji je vodio istraživanje, nam objašnjava: „Značaj rezultata je posebno iznenađujući zbog malog broja ispitanika u istraživanju. Zbog toga su potrebna daljnja istraživanja kako bi vidjeli efekte na većoj skupini ljudi, a to je potencijalno vrlo ohrabrujuća vijest za sve one koji pate od sindroma kroničnog umora."

Sindrom kroničnog umora karakterizira ekstreman, uporan umor kroz šest ili više mjeseci, s drugim popratnim problemima kao s bolovima u mišićima, glavoboljama i lošim pamćenjem.

Postoji rasprava u medicinskoj zajednici o tome da li je sindrom kroničnog umora u biti isti uvjet kao mijalgični encefalomijelitis, a i sami izrazi ponekad se koriste naizmjenično.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti