Pretjerano konzumiranje alkohola udvostručuje rizik od srčanog udara

Pretjerano konzumiranje alkohola udvostručuje rizik od srčanog udara

Pretjerano konzumiranje alkohola udvostručuje rizik od srčanog udara
  • Objavljeno: Srijeda, 24.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ljudi koji se pretjerano opijaju imaju dvostruko veći rizik od srčanog udara za razliku od onih koji konzumiraju isti iznos, ali ga raspodjele preko cijelog tjedna.

Istraživanje je usporedilo konzumiranje alkohola u Belfastu i u nekoliko regija u Francuskoj gdje je potrošnja alkohola ista, ali uzorak konzumiranja varira.

U Belfastu se gotovo sav alkohol popije u dva dana vikenda, za razliku od Francuske, gdje se pije umjereno tijekom cijelog tjedna.

Istraživači pod vodstvom dr. Jean-Bernard Ruidavetsa sa Sveučilišta u Toulouseu, uključili su u istraživanje gotovo 10.000 zdravih muškaraca u dobi između 50 i 59 te ih pratili kroz slijedećih deset godina.

Utvrđeno je kroz 10. godina praćenja kako muškarci koji pretjerano konzumiraju alkohol imaju gotovo dvostruko veći rizik od razvoja srčanog udara ili umiranja od srčanih bolesti u odnosu na konzumente koji raspodjele istu količinu tijekom cijelog tjedna.

Dr. Ruidavets je objasnio svoje rezultate: „Otkrili smo kako se obrasci konzumacije alkohola radikalno razlikuju u ove dvije zemlje: u Belfastu unos alkohola kod većine muškaraca bio je koncentriran u jednom danu vikenda, točnije u subotu, dok je kod tri Francuska centra potrošnja alkohola ravnomjernije raspodijeljena tijekom cijelog tjedna."

„Učestalost pretjeranog konzumiranja alkohola, koji udvostručuje rizik od ishemijske bolesti srca u usporedbi s redovnim konzumiranjem pića, bila je gotovo 20 puta veća u Belfastu nego u francuskim centrima."

Rezultati podržavaju stav kako konzumiranje malih količina alkohola može zaštititi srce, dok velike količine poništavaju taj efekt i izazivaju oštećenja. Francuzi također piju više vina od muškaraca u Belfastu, za koje se smatra da ima veći zaštitni učinak.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti