Mrkva pomaže u zaštiti protiv raka
Povrće kao što je slatki krumpir, bundeve i tikvice, kao i naravno mrkve, puni su karotenoida, za kojeg znanstvenici tvrde kako može pomoći u borbi protiv raznih bolesti.
Antioksidanti se također nalaze u tamnozelenom povrću poput brokule, mahuna, ili graška, a oni isto mogu pomoći u borbi protiv raka pluća.
Istraživači su otkrili kako je to povrće puno alfa-karotena, tako objašnjavajući kako su visoke krvne razine antioksidanta povezane sa smanjenim rizikom od umiranja tijekom 14-godišnjeg razdoblja.
Kronične bolesti poput bolesti srca i raka, uzrokovane su kisikom povezanim oštećenjima na DNA, proteinima i masnim stanicama.
Istraživači su otkrili kako karotenoidi, uključujući i beta-karoten, alfa-karoten i likopen, proizvedeni od strane biljaka i mikro-organizama djeluju kao antioksidanti i suprotstavljaju se ovim oštećenjima.
Dr. Chaoyang Li i kolege iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti, proučavali su 15.318 odraslih osoba u dobi od 20 i više godina.
Podvrgnuli su ih raznim pregledima tijekom šestogodišnjeg razdoblja od 1988. do 1994. godine te tijekom dodatnog istraživanja u 2006.
Otprilike četvrtina sudionika je umrlo tijekom istraživanja, točnije njih 3.810.
Istraživači su otkrili kako oni s većim razinama alfa-karotena u krvi, imaju manji rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti ili raka.
I premda je kemijski sličan beta-karotenu, on može biti učinkovitiji u zaustavljanju rasta stanica raka u mozgu, jetri ili koži.
Dr. Li nam objašnjava rezultate: „Rezultati iz istraživanja o povezanosti između konzumacije voća i povrća i rizika od razvoja raka pluća, ukazuju na to da potrošnju žuto-narančastog povrća, mrkve, slatkog krumpira ili tikve i bundeve te tamno-zelenog povrća, brokule, mahuna, graška, špinata, repe zelja, kelja i salate, u biti svih koji imaju visoku koncentraciju alfa-karotena, jače povezujemo sa smanjenim rizikom od razvoja raka pluća, nego što je to kod potrošnje svih drugih vrsta povrća."
„Dakle, karotenoidi, osim beta-karotena, mogu doprinijeti smanjenju rizika od razvoja bolesti, a njihov učinak na utjecaj rizika od razvoja bolesti zaslužuje daljnja istraživanja."
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345