Mrkva pomaže u zaštiti protiv raka

Mrkva pomaže u zaštiti protiv raka

Mrkva pomaže u zaštiti protiv raka
  • Objavljeno: Četvrtak, 25.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Povrće kao što je slatki krumpir, bundeve i tikvice, kao i naravno mrkve, puni su karotenoida, za kojeg znanstvenici tvrde kako može pomoći u borbi protiv raznih bolesti.

Antioksidanti se također nalaze u tamnozelenom povrću poput brokule, mahuna, ili graška, a oni isto mogu pomoći u borbi protiv raka pluća.

Istraživači su otkrili kako je to povrće puno alfa-karotena, tako objašnjavajući kako su visoke krvne razine antioksidanta povezane sa smanjenim rizikom od umiranja tijekom 14-godišnjeg razdoblja.

Kronične bolesti poput bolesti srca i raka, uzrokovane su kisikom povezanim oštećenjima na DNA, proteinima i masnim stanicama.

Istraživači su otkrili kako karotenoidi, uključujući i beta-karoten, alfa-karoten i likopen, proizvedeni od strane biljaka i mikro-organizama djeluju kao antioksidanti i suprotstavljaju se ovim oštećenjima.

Dr. Chaoyang Li i kolege iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti, proučavali su 15.318 odraslih osoba u dobi od 20 i više godina.

Podvrgnuli su ih raznim pregledima tijekom šestogodišnjeg razdoblja od 1988. do 1994. godine te tijekom dodatnog istraživanja u 2006.

Otprilike četvrtina sudionika je umrlo tijekom istraživanja, točnije njih 3.810.

Istraživači su otkrili kako oni s većim razinama alfa-karotena u krvi, imaju manji rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti ili raka.

I premda je kemijski sličan beta-karotenu, on može biti učinkovitiji u zaustavljanju rasta stanica raka u mozgu, jetri ili koži.

Dr. Li nam objašnjava rezultate: „Rezultati iz istraživanja o povezanosti između konzumacije voća i povrća i rizika od razvoja raka pluća, ukazuju na to da potrošnju žuto-narančastog povrća, mrkve, slatkog krumpira ili tikve i bundeve te tamno-zelenog povrća, brokule, mahuna, graška, špinata, repe zelja, kelja i salate, u biti svih koji imaju visoku koncentraciju alfa-karotena, jače povezujemo sa smanjenim rizikom od razvoja raka pluća, nego što je to kod potrošnje svih drugih vrsta povrća."

„Dakle, karotenoidi, osim beta-karotena, mogu doprinijeti smanjenju rizika od razvoja bolesti, a njihov učinak na utjecaj rizika od razvoja bolesti zaslužuje daljnja istraživanja."

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti