Čokolada može smanjiti rizik od zatajenja srca

Čokolada može smanjiti rizik od zatajenja srca

Čokolada može smanjiti rizik od zatajenja srca
  • Objavljeno: Srijeda, 18.08.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Konzumiranje male količine čokolade može pomoći smanjiti rizik od zatajenja srca kod žena, donosi nam najnovije istraživanje.

Međutim iako najnovije istraživanje ukazuje na koristi od slatke zakuske, svakodnevno konzumiranje čokolade kao da eliminira pozitivne dobrobiti.

U devet godina istraživanja, provedenog među 31.823 Šveđanke, istraživači su promatrali povezanost između količine konzumirane kvalitetne tamne čokolade i rizika od zatajenja srca.

Istraživači su otkrili da su žene koje su tjedno konzumirale prosječno jedan do dva reda visoko kvalitetne tamne čokolade imale 32 posto manji rizik od razvoja zatajenja srca.

E sad slijedi zanimljiv dio, one koje su konzumirale  jedan do tri reda mjesečno smanjile su rizik za 26 posto, ali one koje su jele najmanje jedan red dnevno (ili više) izgleda da nisu imale nikakve koristi od zaštitnog učinka protiv srčanog zatajenja.

Vodeći istraživač dr. Murray Mittleman je objasnio da nedostatak zaštitnog učinka kod žena koje su jele čokoladu svaki dan vjerojatno dolazi zbog dodatnih kalorija koje dobiju iz čokolade, umjesto iz hranjivih namirnica.

Dr. Mittleman, s Medicinskog fakulteta u Bostonu, je izjavio: „Ne možete zanemariti da je čokolada kalorijski gusta hrana i da će velike količine njene konzumacije povećati vaš rizik od debljanja."

„Ali, ako se već mislite počastiti, tamna čokolada je vjerojatno dobar izbor, naravno, u umjerenim količinama."

Uz ostale pogodnosti koje ima, visoka koncentracija spojeva u čokoladi nazvanih flavonoidi može vam sniziti i krvni tlak.

Međutim, napomenimo da je ovo prva studija koja nam pokazuje dugoročne ishode specifično povezane sa zatajenjem srca, koje isto tako može rezultirati zbog neliječenog visokog krvnog tlaka.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti