Čokolada smanjuje rizik od srčanih bolesti za trećinu

Čokolada smanjuje rizik od srčanih bolesti za trećinu

Čokolada smanjuje rizik od srčanih bolesti za trećinu
  • Objavljeno: Utorak, 30.08.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ljudi koji jedu više čokolade imaju 37 posto manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, za razliku od onih koji jedu malo.

Oni također imaju 29 posto manje šanse od moždanog udara, iako nemaju manji rizik od zatajenja srca, donosi nam analiza Sveučilišta Cambridge iz sedam odvojenih istraživanja, s ukupno više od 100.000 uključenih volontera.

Istraživanje, koja je pratilo ljude u Njemačkoj, Nizozemskoj, Švedskoj, SAD-u i Japanu kroz deset godina u prosjeku, nije se fokusiralo samo na tamne čokolade, za koje se vjeruje da donose najviše pozitivnih učinaka.

Umjesto toga, uključili su konzumaciju i drugih vrsta, uključujući mliječne čokolade, bijele čokolade, napitke, kekse i razne slastice.

Dr. Oscar Franco, sa Sveučilišnog kardiovaskularnog odjela, ističe kako nitko nije shvaćao zašto je čokolada tako dobra za zdravlje srca.

"Hrana je vrlo složena struktura u kojoj mnoge tvari uzajamno djeluju kako bi onda imale blagotvoran učinak," Telegraph prenosi izjavu glavnog istraživača.

Jedna teorija tvrdi kako čokolada sadrži velike količine antioksidanata, od kojih neki mogu pomoći u čišćenju i održavanju arterija.

Također bi mogla pomoći ljudima da se bolje opuste i uživaju više u životu, ističe istraživač.

"Čokolada može pridonositi boljoj kvaliteti života, a to bi mogao biti jedan od mehanizama, ali to je već nagađanje."

Tu su također i neki dokazi da stimulira otpuštanje endorfina, neurotransmitera koji daju ljudima osjećaj ugode.

Franco upozorava kako istraživanje ne daje ljudima otvorene ruke da pretjeruju u čokoladi, bilo da je u pitanju tamna, mliječna ili bijela.

Istraživanje samo predlaže dva komada čokolade dnevno, dok druga istraživanja predlažu da je minimalnih 20 do 50 g itekako dovoljno, znači umjerenost je ključ.

I dok analize ne prave razliku između različitih vrsta čokolade, Franco ističe kako je jasno da je tamna čokolada zdravija opcija, jer ipak sadrži manje šećera i masnoća.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti