Čokolada uzrokuje akne
Konzumiranje čokolade djeluje na rad imunološkog sustava i potiče razvijanje akni, otkriva nam malo istraživanje znanstvenika iz Nizozemske.
U istraživanju su skupili uzorke krvi od 7 zdravih osoba prije i poslije konzumacije čokolade koja je sadržavala oko 30% kakaa.
Znanstvenici su uzorke krvi izložili bakteriji Propionibacterium acnes, koja potiče razvijanje akni na način da se razmnožava unutar začepljenih pora dok one ne postanu upaljene. Također su uzorke krvi izložili bakteriji Staphylococcus aureus koja akne može dodatno pogoršati.
Nakon konzumacije čokolade, znanstvenici su otkrili da je imunitet bez potrebe počeo pojačano raditi i došlo je do pokretanja upalnih procesa u tijelu.
Ipak, rezultati ovog istraživanja su preliminarni i potrebno je provesti ocjenjivanje vanjskih suradnika.
Buduća istraživanja bi mogla proučavati koji sastojci čokolade (masti, šećer i slično) mogu biti odgovorni za ovaj učinak i može li niskomasna čokolada biti dobra zamjena.
Postoje neki dokazi da visokoglikemijske namirnice, kao što je kruh, mogu uzrokovati akne jer naglo povećavaju razinu šećera u krvi.
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345