Curry protiv Alzheimerove bolesti

Curry protiv Alzheimerove bolesti

Curry protiv Alzheimerove bolesti
  • Objavljeno: Četvrtak, 11.06.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Redovita konzumacija curryja mogla bi spriječiti razvoj Alzheimerove bolesti i ostalih oblika demencije, tvrde znanstvenici.

Tu je teoriju na godišnjem zasjedanju Britanskog psihijatrijskog društva predstavio profesor Murali Doraiswamy sa Sveučilišta "Duke" u američkoj saveznoj državi Sjevernoj Karolini. Objasnio je da sastojak curryja (karija) kurkumin pomaže u sprečavanju širenja amiloidnih plakova.

Smatra se da ti proteinski plakovi pridonose razvoju demencije.

Profesor Doraiswamu rekao je:"Postoje čvrsti dokazi da se kurkumin veže za plakove i temeljna istraživanja na životinjama koje su stvorene genetičkim inžinjeringom tako da mogu proizvoditi ljudski amiloid, pokazala su dobre rezultate."

"Sljedeći korak je testiranje utjecaja kurkumina na stvaranje amiloidnih plakova upotrebom novih tehnika skeniranja mozga, i već postoje planovi za to," dodao je.

Dr. Susanne Sorensen, voditeljica Odjela za istraživanje u britanskom društvu oboljelih od Alzheimerove bolesti, istaknula je da u indijskim zajednicama gdje se konzumira mnogo kurkumina ima "iznenađujuće malo" slučajeva Alzheimerove bolesti.

Na kraju je zaključila: "Naše društvo htjelo bi ispitati moguću korist kurkumina u zaštiti mozga i zbog toga provodimo vlastito istraživanjeio toj temu."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti