Čokoladno mlijeko za sportaše

Čokoladno mlijeko za sportaše

Čokoladno mlijeko za sportaše
  • Objavljeno: Četvrtak, 11.06.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje pokazalo je da čokoladno mlijeko s malim postotkom mliječnih masti ima jednaku ili možda i bolju sposobnost vraćanja mišićne snage, u uspredbi s posebnim ugljikohidratnim sportskim napicima.

Istraživači su proveli testiranje na 13 studenata koji igraju nogomet na sveučilištu, koji su "uobičajeno" trenirali tjedan dana, a nakon čega su imali četri dana ntenzivnog treniranja. Nakon svakog treninga davano im je čokoladno mlijeko s malo masti ili napitak s visokim udjelom ugljikohidrata.

Pripremite smoothie od banane, trešanja i čokoladnog mlijeka!

Nakon stanke od dva tjedna, sudionici su išli u drugi krug treninga, kako bi se usporedio učinak koji oba napitka s jednakom kalorijskom vrijednosti imaju na oporavak.

Istraživaći su otkrili da su sportaši koji su pili čokoladno mlijeko imali znatno nižu razinu kreatin kinaze, koja je indikator oštećenja mišića.

Nisu uočene razlike na testu specifičnih sposobnosti vezanih za igru, na subjektivnoj procjeni snage mišića, mentalne i fizičkie prisebnosti ni u drugim testovima mišićne snage.

Autori istraživanja sa Sveučilišta "James Madison" tvrde da su na temelju prikupljenih rezultata zaključili da je čokoladno mlijeko s malim udjelom masti učinkovito u oporavku mišića nakon intenzivnog treninga.

Popijte čašu čokoladnog mlijeka!

Prijašnja istraživanja pokazivala su da bi mlijeko moglo biti jednako učinkovito kao i posebni spotski napici u oporavku i rehidraciji sportaša, zahvaljujući svome sastavu: proteinima velike vrijednosti i ugljikohidratima.

Prednost je na strani čokoladnog mlijeka i zbog toga što ima dodatne hranidbene sastojke kojih nema u većini sportskih napitaka koje sportaši obično uzimaju.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti