Dan podrške oboljelima od epilepsije

Dan podrške oboljelima od epilepsije

Dan podrške oboljelima od epilepsije
  • Objavljeno: Petak, 19.03.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

26. ožujak obilježava se u svijetu kao „Purple Day" - Dan podrške oboljelima od epilepsije.

Obilježavanje je pokrenuto 2008. godine na inicijativu 9 godišnje djevojčice Cassidy Megan, njezinih roditelja i Društva za epilepsiju Nova Scotia, Kanada. Kao većina djece, zbog epilepsije je imala ograničenja u igri, druženju sa vršnjacima, u školi.

Djevojčica Cassidy prezentirala je svoju bolest i probleme pred kolegama u školi, te je uz podršku majke pokrenuta šira akcija da 26.ožujak postane Dan podrške oboljelima i da ljubičasta boja lavande postane simbol, obzirom da je ona međunarodna boja epilepsije.  

Do danas je u akciju uključeno 15 zemalja diljem svijeta preko svojih ambasadora. Ideja je da se u zemljama koje su pristupile  akciji podrške oboljelima regrutiraju dobrovoljni ambasadori koji rade na organizaciji i promociji „Purple Day"  u svojoj zemlji. Prvi puta ove godine pokrenuta je takva aktivnost i u Hrvatskoj. Iz Kanadskog društva za epilepsiju prihvaćena je naša aplikacija, te smo uvršteni kao ambasadori Hrvatske u globalnu kampanju. Akciju održavanja pokrenuli su stručnjaci - epileptolozi iz KBC Zagreb, Klinika za neurologiju, Referentni centar za epilepsije Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske i članovi Hrvatske udruge za epilepsiju.

26. ožujka održat ćemo predavanja o epilepsiji i o potrebi podrške oboljelima u dvije zagrebačke srednje škole (IX Gimnazija i Turističko-ugostiteljsko veleučilište). Epileptolozi u Hrvatskoj prate najnovija dostignuća u liječenju epilepsije, međutim kako se radi o  kompleksnoj  bolesti  koja utječe na socijalni i profesionalni život oboljelih,  smatramo da je potrebno što više poraditi na destigmatizaciji bolesti. To podrazumijeva edukaciju obitelji, stručnjaka, a posebno djece školske dobi  kako bi zauzeli što pozitivniji stav prema epilepsiji u svom budućem životu.

Više detalja o obilježavanju „Purple Day" u svijetu može se dobiti na www.purpleday.org.

Prema riječima Cassidy Megan poručujemo djeci s epilepsijom i svima oboljelima od epilepsije da nisu sami, da se ne boje govoriti o svojoj bolesti i problemima vezanim uz bolest.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti