Besplatno izmjerite tlak, glukozu i pregledajte se na Danu otvorenih vrata za Svjetski dan srca

Besplatno izmjerite tlak, glukozu i pregledajte se na Danu otvorenih vrata za Svjetski dan srca

Besplatno izmjerite tlak, glukozu i pregledajte se na Danu otvorenih vrata za Svjetski dan srca
  • Objavljeno: Srijeda, 28.09.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Svi zainteresirani, pozvani su u četvrtak 29. rujna od 9.00 do 12.00 sati na adresu Mirogojska cesta 16 na „Dan otvorenih vrata“ Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Svjetski dan srca obilježava se 29. rujna, a tema ovogodišnjeg dana srca je „Use heart for every heart“. Cilj obilježavanja Svjetskog dana srca jest osvijestiti populaciju o kardiovaskularnim bolestima. Bolesti srca i krvnih žila imaju velik javnozdravstveni značaj, vodeći su uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu, ali i u Hrvatskoj, osobito kod starijih ljudi. Visoki udio obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti u radnoaktivnoj populaciji najčešći su uzroci smanjenja produktivnosti i radne nesposobnosti, ali i kvalitete života. Ubrzani i sjedilački način života uvelike su pomogli sve većoj pojavnosti kardiovaskularnih bolesti, stoga je najbitnija promjena životnih navika.

Najvažniji rizični čimbenici na koje možemo utjecati su: pušenje, povišen krvni tlak, povišena razina masti (kolesterola i/ili triglicerida) u krvi, povećana tjelesna masa/debljina, nedovoljna/neredovita tjelesna aktivnost, šećerna bolest (dijabetes), dugotrajna izloženost stresu. Čimbenici rizika na koje ne možemo utjecati jesu: dob, spol i pozitivna obiteljska anamneza. Na rizike za razvoj kardiovaskularnih bolesti može se utjecati promjenom životnih navika, ponajprije smanjenjem unosa soli, uravnoteženom prehranom, prestankom pušenja i prekomjerne konzumacije alkohola, kao i redovitom tjelesnom aktivnošću, održavanjem normalne tjelesne težine i učenjem vještina suočavanja sa stresom.

Dan otvorenih vrata Službe za javno zdravstvo povodom obilježavanja Svjetskog dana srca

Ove godine, kao i prethodnih, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ svojim će javnozdravstvenim aktivnostima obilježiti ovaj dan. Svi zainteresirani, pozvani su u četvrtak 29. rujna od 9 do 12 sati na adresu Mirogojska cesta 16 na „Dan otvorenih vrata“ Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Povodom obilježavanja Svjetskog dana srca, građani će imati priliku obaviti osnovne preventivne pretrage, zahvaljujući kojima će moći prevenirati bolesti opasne po zdravlje pojedinih organskih sustava, kao i cijelog organizma.

Stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo građanima će omogućiti mjerenje krvnog tlaka, razine GUK-a (glukoze u krvi) te razine ugljičnog monoksida (CO) u izdahu, kao i analizu tjelesne mase te liječničko, nutricionističko i kineziološko savjetovanje. Građani kojima se ustanove povišeni rezultati nalaza, dobit će smjernice za daljnje pretrage na koje ih treba uputiti njihov odabrani liječnik obiteljske medicine.

Uz Dan otvorenih bit će predstavljen i novi priručnik „Prevencija kardiovaskularnih bolesti“ Službe za javno zdravstvo, namijenjen patronažnim sestrama kako bismo kroz suradnju sa zdravstvenim djelatnicama koje su, kroz svoj vrlo značajan rad, svakodnevno u komunikaciji s našim građanima, poboljšali zdravstvene pokazatelje i unaprijedili njihovo zdravlje.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti