Psi mogu nanjušiti rak debelog crijeva

Psi mogu nanjušiti rak debelog crijeva

Psi mogu nanjušiti rak debelog crijeva
  • Objavljeno: Srijeda, 02.02.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Posebno osposobljena ženka crnog labradora mirisanjem daha volontera otkrila je rane faze raka debelog crijeva kod 33 od 36 slučajeva, što predstavlja učinkovitost od 90 posto.

Pas je bio još točniji kada je mirisao stolicu volontera, to jest pravilno je utvrdio osobe s ranim stadijem raka crijeva s nevjerojatnih 98 posto točnosti (37 od 38 slučajeva).

Međutim, tehnika mirisanjem daha pacijenata je potencijalno još više uzbudljiva pošto nudi mogućnosti da se nekoj osobi tehnički preko daha može otkriti rani stadij raka debelog crijeva.

To bi bila puno ugodnija i manje invazivna metoda testiranja nego one metode koje su trenutno na raspolaganju.

U biti se najčešće koriste metode poput kolonoskopije ili sigmoidoskopije, a one uključuju sondu koja se stavlja u anus radi provjere abnormalnosti.

Istraživači s Kyushu sveučilišta u Japanu, smatraju kako njihov crni labrador ima mogućnosti identificirati određene kemikalije koje zovemo hlapivi organski spojevi, a njih proizvode stanice raka.

Dok bi jedna opcija bila treniranje više timova pasa, znanstvenici ipak smatraju da je to nepraktično, „čisto zbog troška i potrebnog vremena."

Znanstvenici su zaključili, a Telegraph prenosi: „Cilj nam je identificirati hlapive organske spojeve specifične za stanice raka koje tako s lakoćom otkrivaju istrenirani psi te zatim razviti senzor za rano otkrivanje raka koji bi mogao zamijeniti presudni pseći njuh."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti