Depresija skraćuje životni vijek

Depresija skraćuje životni vijek

Depresija skraćuje životni vijek
  • Objavljeno: Petak, 18.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici iz Nizozemske su proveli istraživanje u kojemu je sudjelovalo 2400 osoba. Sudionici su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovim cjelokupnim životnim navikama, uključujući navike vježbanja i prehrambene navike. Neki sudionici su patili od depresije.

Kada su znanstvenici mjerili razinu telomera, zaključili su da sudionici, koji pate od depresije, imaju povećan rizik od nastanka prijevremene smrti.

Naši rezultati pokazuju da depresija ima negativan učinak na zdravlje cjelokupnog organizma, narušava kvalitetu života i skraćuje životni vijek, izjavio je voditelj istraživanja prof. Josine Verhoeven.

Telomeri su stanice koje štite završetak svakog kromosoma. Njihova glavna uloga je zaštita DNA od starenja i oštećenja. Telomeri se starenjem skraćuju pa ih stručnjaci vrlo često koriste u procjeni životnog vijeka pojedinca.

Rezultati ovog istraživanja su pokazali da su telomeri osoba koje pate od depresije značajno kraći, o odnosu na osobe koje ne pate od depresije niti su ikada od nje patili. Rezultati su ostali isti čak i kada su znanstvenici uzeli u obzir druge faktore, kao što su nezdrava prehrana, pušenje i manjak fizičke aktivnosti.

Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu Molecular Psychiatry, potvrđuju rezultate prethodnih istraživanja, odnosno da depresiju treba shvaćati ozbiljno, dijagnosticirati ju na vrijeme i liječiti.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti