Dijete će jesti više povrća ako mu date mogućnost izbora

Dijete će jesti više povrća ako mu date mogućnost izbora

Dijete će jesti više povrća ako mu date mogućnost izbora
  • Objavljeno: Petak, 10.06.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanjem je zaključeno kako djeca mogu konzumirati i do 80 posto više povrća ako smiju sami izabrati povrće koje žele.

Istraživači sa Sveučilišta u Granadi također su ukazali kako je gorak okus koji obilježava kalcijem bogata hrana kao što je kupus, luk, blitva, špinat, ili brokula, vodeći uzrok iza odbacivanja od strane djeteta.

Autori istraživanja uzeli su u obzir glavne faktore koji su utjecali na unos povrća kod djece ispod 6 godina starosti. Strategiju su nazvali „Pružanje izbora", a istraživanje se sastojalo od poticanja djece na odabir povrća za svaki obrok, prenosi Life mojo.

Oko 150 djece iz Granade je sudjelovalo u istraživanju. Djeca su mogla birati povrće koje su željela imati za ručak. Utvrđeno je kako je strategija povećala potrošnju povrća do 80 posto.

Istraživači su također primijetili kako su djeca koja su mogla slobodno izabrati povrće, pojela dodatnih 20 grama, a to je iznosilo prosječnih 40 grama dnevno između ručka i večere. Obrok koji se posluživao je imao 150 grama. Autori istraživanja vjeruju kako je ovo vrlo važna količina.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti