Nismo baš za fizičku aktivnost, ali smo dobri higijeničari

Nismo baš za fizičku aktivnost, ali smo dobri higijeničari

Nismo baš za fizičku aktivnost, ali smo dobri higijeničari
  • Objavljeno: Petak, 10.06.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Specijalizirani portal za zdravlje i ljepotu CentarZdravlja.hr proveo je u svibnju ove godine  istraživanje o zdravim navikama Hrvata i nekoliko susjednih zemalja. Istraživanje je provedeno na 1040 ispitanika koji su ispunivši anketu na portalu sudjelovali u istraživanju. Istraživanje je provedeno sa svrhom educiranja javnosti o potrebi češće brige o zdravim navikama i ispitivanja učestalosti provođenja zdravih navika kod ljudi.

Čak 37 % ispitanika bilo kakav oblik fizičke aktivnosti rijetko provodi, no neke druge zdrave navike i dalje su na listi redovitih prioriteta pojedinaca.

Fizička aktivnost istraživanje - graf

Podatak kako 40% ispitanika redovito konzumira tri obroka dnevno, potvrđuje činjenicu kako sve manji broj ljudi uistinu posvećuje potrebnu pažnju redovitoj prehrani baš zbog stresnog tempa života, a voće, kao izvor vitamina i minerala, 43% ispitanika konzumira tek povremeno, dok 41% njih voće konzumira svakodnevno. Naravno svjesni smo kako su debljina i problem pretilosti česta pojava i kod nas, o čemu govori podatak da se 37% ispitanih rijetko bavi fizičkom aktivnošću, dok ih 24% prakticira vježbanje od 2 do 4 puta tjedno.

Porazna je i činjenica kako je tek 37% ispitanika potvrdilo da pije do 2 litre vode dnevno.

Voda zanimljivost  istraživanje - graf

A što se tiče higijene, 50% sudionika istraživanja potvrdilo je da zube pere dva puta dnevno, 53% anketiranih tušira se jednom dnevno, te isti broj njih pere ruke više puta dnevno.

Poražavajuće je da čak 58% ispitanika uopće ne primjenjuje metode opuštanja, a opet je pozitivno da 64% anketiranih spava od 6 do 8 sati, jer nadaleko je poznato kako stres umanjuje i optimalna količina sna.

Za kraj dodajmo kako 56% ispitanika konzumira lijekove po potrebi, dok ih 28% uopće ne konzumira. 26% anketiranih ovisno je o cigaretama, a čak 95% njih potvrdilo je kako ne konzumira lake droge.

CZ logo

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti