Dioksini u higijenskim proizvodima

Dioksini u higijenskim proizvodima

Dioksini u higijenskim proizvodima
  • Objavljeno: Utorak, 07.05.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Supstancije koje se nazivaju dioksini porodica su toksina koji predstavljaju jedan od najvećih ekoloških problema u svijetu. Nastaju unutar različitih prirodnih i industrijskih procesa kao što su spaljivanje medicinskog i gradskog otpada.

Dioksini se kumulativno nakupljaju u tijelu tijekom vremena, od samog rođenja, pa povećano izlaganje ovim kemijskim spojevima znači i povećani rizik. Dioksini nastaju tijekom proizvodnje papirnate mase koja se izbjeljuje klorom, od koje se između ostalog izrađuju i tamponi i higijenski ulošci. Taj postupak nije samo štetan za okoliš nego i bespotrebno izlaže žene malim količinama dioksina svaki put kada koriste te proizvode. Prema statistikama prosječna žena u životu upotrijebi oko 11. 000 tampona, stoga je pametno izbjeći nepotrebno daljnje izlaganje dioksinima kad god je to moguće. Istraživanja ukazuju na snažnu vezu između izloženosti dioksinima i razvoja endometrioze. Osamu Tsutsumi, profesor ginekologije u Sveučilišnoj bolnici Tokyo, 1999. godine proveo je testiranje o utjecaju dioksina na ljudski reproduktivni sustav. Studija je pokazala da su testirane žene, koje su bolovale od endometrioze, imale visoke razine dioksina u tijelu.

Natracare tamponi izrađeni su od stopostotnog organskog pamuka koji ne sadrži GMO (genetički modificirane tvari) i uopće nije izbjeljivan klorom. Natracare tamponi ne sadrže viskozu, ljepila, plastiku, površinski aktivne agense, smole i mirise. Po prvi puta u liniji Natracare jezgra uloška dobivena je iz drvne mase planirano uzgojenih skandinavskih šuma i nije izbjeljivana klorom već hidrogen peroksidom; absorbenti su na bazi šećera koji ne izazivaju alergijske reakcije; vanjski sloj se proizvodi od bioplastike dobivene iz škroba; ljepljiva traka napravljena je od biljne baze po načelu škrobnog ljepila, a zaštitni sloj je načinjen u obliku voštanog papira. Natracare dnevni ulošci su zrakoprospusni kako bi zrak mogao nesmetano cirkulirati. Osim toga, Natracare ulošci ne sadrže poliakriličkeapsorbente i nemaju plastične dijelove koji dolaze u dodir s kožom, a mogu izazvati neugodno nadraživanje. Mnoge su žene osjetile olakšanje i više ne osjećaju neugodne simptome otkako su počele koristiti Natracare proizvode.

Natracare proizvode možete naručiti na Vitashop.hr

natracare-940x300.jpg

Biovega d.o.o.

Ilica 72
10000 Zagreb
info@biovega.hr

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti