Djeca danas sretnija

Djeca danas sretnija

Djeca danas sretnija
  • Objavljeno: Utorak, 01.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Današnji izvještaji o povećanoj učestalosti debljine, depresije i zlouporabe lijekova i droga potakli su razmišljanja o tome da li su djeca danas nesretnija od one prije 20 godina.

No ipak učinjeno istraživanje rezultata dvije studije omogućilo je usporedbu današnje djece s onom od prije 20 godina.

Profesor Alan Hayes je rekao da djeca koja odrastaju u novom tisućljeću su u usporedbi bolja u nekim područjima nego ona 1980-tih godina. Istraživanje je obuhvatilo 10000 obitelji s djecom od 2 do 3 godine i 6 do 7 godina starosti te je uspoređivalo njihov napredak s gotovo indentičnom studijom koja je učinjena sredinom 1980-tih također u Australiji.

Otkriveno je da su djeca u dobi malog djeteta (2.-3. godine) danas druželjubivija te da imaju manje poteškoća sa spavanjem, dok su oni u dobi od 6 do 7 godina općenito boljeg ponašanja. Djeca te dobi su 80-tih imala čak dva puta veće izglede da ozljede nekog od vršnjaka od današnje djece.

A što se tiče dobi od 2 do 3 godine, 9% su bili opisani kao destruktivni prije 20 godina dok je ta brojka danas samo 5%. Trogodišnjaci su također prije 20 godina bili manje predani zadacima i više isfrustrirani, a poremećaje spavanja je imalo 8% u usporedbi s današnja samo 2%.

Također usporedbom djece od 6 do 7 godina je opisano da su prije 20 godina značajnije opažali probleme i bili su anksiozniji od današnje djece u studiji. Što zapravo znači da su danas manje šanse da izgube kontrolu i da budu manje poslušni nego oni oprije 20 godina.

Prema vodećem istraživaču Diani Smart zanimljive različitosti su bile otkrivene između doživljaja djece od strane roditelja i učitelja. Dok većina današnjih roditelja misli da njihova djeca dobro napreduju, učitelji pak imaju veću sklonost prijavljivanju hiperaktivnosti i drugih problema.

Što zapravo znači da su možda današnji roditelji tolerantniji i imaju više razumijevanja ili su manje pogođeni promjenama ponašanja djece i tako su manje šanse da ih prijave kao problematične. Učitelji su pak danas svjesniji promjena u ponašanju i voljniji su prijaviti njihovo prisustvo.

Za MojDoktor: Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti