Nedovoljno vježbanje u djece

Nedovoljno vježbanje u djece

Nedovoljno vježbanje u djece
  • Objavljeno: Utorak, 01.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kliničke i epidemiološke studije pokazuju da na debljinu, uz genetsku predispoziciju, glavnu ulogu imaju kalorijski neprimjerena hrana i niska razina tjelesne aktivnosti. Djeca debela u djetinjstvu ostaju takva u 77 % slučajeva i u odrasloj dobi. Poseban problem je razvoj bolesti kardiovaskularnog sustava i dijabetesa u kasnijoj životnoj dobi.

Prema novom izvještaju objavljenom u Archives of Disease in Childhood potrebna je revizija preporuka vezanih za fizičku aktivnost u djece koja bi spriječila razvoj pretilosti. Dr. Brad S. Metcalf s Odjela za endokrinologiju i metabolizam, Peninsula Medical School, Plymouth, UK i njegovi kolege su došli do navedenih zaključaka kroz praćenje većeg broja djece od njihove pete godine.

Svako dijete je nosilo mali aparatić koji je pratio tjednu fizičku aktivnost djeteta. Također su se uz mjerenje težine pratili i drugi faktori kao krvni tlak, masnoće u krvi i inzulinska rezistencija. Navedeni kriteriji uz BMI (Body Mass Index) su izabrani zbog njihove prediktivne vrijednosti u razvoju bolesti kardiovaskularnog sustava i dijabetesa u starijoj životnoj dobi.

Preporuke za prevenciju pretilosti i povezanih bolesti uključuju, uz pravilnu prehranu i fizičku aktivnost umjerenog intenziteta, ali koja se provodi svaki dan u trajnju barem jedan sat dnevno za dječju dob. U ovoj analizi djeca su vježbala od 10 do 90 minuta dnevno i to samo oko 11% djevojčica i 42% dječaka su vježbali prema preporukama. Zanimljivo je da nije bilo značajnije razlike u BMI između onih koji su se držali preporuka i onih koji nisu. No postojala je razlika u ostalim pokazateljima koji su bili povoljniji u onih koji su više vježbali.

Istraživanje je pokazalo da djeca koja redovito više vježbaju imaju bolje metaboličke nalaze iako nema promjema u BMI, što je povezano s boljim ishodom glede kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa u odrasloj dobi. Djevojčice općenito manje vježbaju od dječaka. Samo mali broj djece se drži trenutnih poreporuka za vježbanje. Svakako da je prehrana još jedan bitan parametar koji nije opisan u ovom istraživanju.

Za MojDoktor: Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti