Djeca i voće i povrće

Djeca i voće i povrće

Djeca i voće i povrće
  • Objavljeno: Srijeda, 03.09.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Roditelji koji bi htjeli da njihova predškolska djeca jedu voće i povrće, trebaju i sami prakticirati ono što preporučuju, prema nalazima nove studije.

U studiji na više od 1300 obitelji istraživači su pronašli da kada roditelji potiču vlastito uzimanje voća i povrća, isto učine i njihova djeca.

Rezultati, objavljeni u časopisu Preventive Medicine, ističu važnost roditeljskog oblikovanja zdrave prehrane u djece predškolske dobi.

Također su istaknuli da bi edukacija roditelja o prehrani mogla pomoći u rješavanju problema debljine u djetinjstvu, rekli su istraživači.

Oko polovice roditelja u toj studiji bili su nasumice raspoređeni u skupinu koja je imala kućne posjete u kojima su učili o prehrani i načinima kako navesti djecu da jedu voće i povrće. U prosjeku, roditelji spomenute skupine povećali su svoj unos voća i povrća i tako su ga povećala i njihova djeca.

Mi znamo da roditelji imaju golem utjecaj na to koliko voća i povrća uzimaju njihova djeca, izjavila je voditeljica dr. Debra Haire-Joshu sa Saint Louis University School of Public Health, St.Louis.

Kada roditelji jedu dosta voća i povrća, to rade i djeca, dodala je. Kada roditelji jedu i daju djeci grickalice s visokim udjelom masti ili sokove, djeca prihvate te navike u prehrani.

Studija je uključila 1 306 roditelja male djece koji si bili uključeni u Parents as Teachers (roditelji kao učitelji), program dostupan u Sjedinjenim Američkim Državama koji podučava roditeljskim vještinama kroz kućne posjete i druge aktivnosti.

Od tih roditelja, 605 ih je nasumice određeno u High 5 Kids program dodatno uz standardnu edukaciju. Roditelji u toj skupini imali su kućne posjete u kojima su učili o prehrani i metodama kako navesti malu djecu da jedu voće i povrće uključujući uzimanje te hrane pred djecom i dopuštanje djeci da sami izaberu koje voće i povrće žele jesti.

Na kraju, roditelji u toj skupini povećali su i vlastitu konzumaciju voća i povrća, i djeca su povećala svoj unos uz roditelje. Jedina iznimka bila su djeca koja su već bila debela, koja općenito nisu povećala svoju sklonost uzimanju voća i povrća.

Debela djeca, rekao je Haire-Joshu, su već bila izložena slanoj i slatkoj hrani i naučila su se da vole tu vrstu hrane. kako bi spriječili djecu da postanu debela, roditelji im trebaju rano nuditi različitu zdravu hranu i to više puta na dan.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti