Želučana premosnica

Želučana premosnica

Želučana premosnica
  • Objavljeno: Srijeda, 03.09.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Metabolički sindrom, skupina stanja koji povećavaju rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa, u ekstremno debelih pacijenata može biti izliječen s operacijom želučanog premoštenja, prema rezultatima nove studije.

Reverzilbilnost metaboličkog sindroma ovisi više o postotku viška tjelesne težine nego o drugim kliničkim i demografskim karakteristikama, izjavio je istraživački tim u časopisu Mayo Clinic Proceedings.

Da bi odredili učinke izrazitog gubitka na tjelesnoj težini na metabolički sindrom, dr. Francisco Lopez-Jimenez i njegovi kolege su promatrali pacijente koji su bili predviđeni za operaciju bypass-a želuca na mayo Clinic in Rochester, Minnesota, između 1990. i 2003. godine.

Svi pacijenti su imali barem tri kriterija za metabolički sindrom visoku razinu triglicerida (loših masnoća), niske razine HDL dobrog kolesterola, povišen krvni tlak, povišenu razinu šećera u krvi i debljinu.

Promatrana grupa je imala 180 pacijenata koji su imali operaciju želučanog premoštenja i 157 pacijenata koji nisu bili na operaciji, ili zbog odbijanja operacije ili im osiguravatelji nisu pokrivali zahvat, ili nisu održali promjene u stilu života tijekom procjene. Svi pacijenti su primili medicinsku i dijetetičku skrb i obilno savjetovanje o važnosti fizičke aktivnosti.

Srednji indeks tjelesne mase (BMI) je bio 49 u grupi za operaciju i 44 u grupi koja nije operirana. Normalna vrijednost BMI je od 18.5 do 24.9. Tijekom prosječnog praćenja od 3.4 godine, prevalencija metaboličkog sindroma se smanjila sa 87 na 29% u operiranoj grupi i s 85 na 75% u kontrolnoj grupi. Autori su procijenili da je broj pacijenata koje treba operirati da bi izliječili jednog pacijenta od metaboličkog sindroma 2.1. Gubitak na težini u prosjeku je bio 19.8 kg u operiranoj grupi i 0.1kg u neoperiranoj grupi. Dodatna analiza je pokazala da je postotak izraženog gubitka težine bio primarni faktor koji je determinirao poboljšanje metaboličkog sindroma.

Naša studija nudi grube podatke za praktične kliničare o dobrobitima savjetovanja o redukciji tjelesne težine u pacijenata s metabioličkim sindromom, zaključili su Lopez-Jinemenez i suradnici.

Oni preporučuju operaciju želučanog premoštenja koja bi se trebala razmatrati kao opcija u liječenju pacijenata s metaboličkim sindromom koji ne regairaju na konzervativne mjere, u onih koji su pogodni za operaciju.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti