Djeca koja doručkuju su uspješnija u školi

Djeca koja doručkuju su uspješnija u školi

Djeca koja doručkuju su uspješnija u školi
  • Objavljeno: Petak, 20.11.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici iz Ujedinjenog Kraljevstva su proveli istraživanje kako bi ustanovili na koji način doručak utječe na školske rezultate u školi.

U istraživanju je sudjelovalo 5000 djece u dobi od 9 do 11 godina. Djecu su podijelili u dvije skupine, ovisno o tome doručkuju li ili ne. Djeca su vodila dnevnik prehrane, a znanstvenici su analizirali povezanost između doručkovanja i uspješnosti u školi.

Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu Health Nutrition, su pokazali da su djeca koja doručkuju uspješnija u školi, kao i da imaju za čak 2 puta veću vjerojatnost postizanja nadprosječno dobrih školskih rezultata.

Rezultati ovog istraživanja potvrđuju rezultate prethodnih istraživanja, odnosno da doručak pozitivno utječe na kognitivne sposobnosti. Dosadašnja istraživanja su pokazala da djeca koja ne doručkuju daju slabije rezultate u školi.

Ovo istraživanje je također pokazalo da postoji povezanost između doručkovanja i ponašanja. Djeca koja preskaču doručak češće mijenjaju raspoloženje, a također pokazuju znakove tjeskobe i anksioznosti.

Neke od namirnica koje su najbolji izbor za doručak su svježe voće i povrće, kruh i peciva od cjelovitih žitarica, obrano mlijeko i mliječni proizvodi, jaja i obogaćene pahuljice.

Saznajte što trebate doručkovati za vitkost.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti