Kako trebate pripremati kelj?

Kako trebate pripremati kelj?

Kako trebate pripremati kelj?
  • Objavljeno: Petak, 20.11.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kelj pripada skupini najzdravijih namirnica svijeta. Odličan je izvor vitamina A, C i K. U njegovom sastavu pronalazimo i spojeve koji imaju antioksidacijsko i protuupalno djelovanje.

Kelj je odličan izvor dijetalnih vlakana koji sudjeluju u regulaciji razine kolesterola i rada probavnog sustava. Dosadašnja istraživanja su pokazala da kelj može smanjiti rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 i pretilosti, kao i bolesti kardiovaskularnog sustava.

No, da biste uživali u svim prednostima kelja, trebate ga pripremati na pravilan način. Naime, termičkom obradom se gubi 50 do 90% vitamina i minerala.

Najbolji način da pripremate kelj je da ga kuhate u vrućoj vodi oko 5 minuta. To će biti sasvim dovoljno da ga omekšate (što je dobro za probavni sustav), a da istovremeno zadržite njegov prepoznatljiv okus, kao i nutritivna svojstva. Vodu zagrijte do 100°C, dodajte kelj i kuhajte ga oko 5 minuta.

Nedavna istraživanja su pokazala da kelj možete učiniti još zdravijim kada ga kratko prokuhate. Tada se oslobađa klorofil, koji ima odlična antioksidacijska svojstva.

Osim što je kratko kuhanje kelja najbolji način da ga pripremite, također je i najjednostavniji. Kelj je vrlo jednostavno uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Što se tiče začinjavanja kelja, stručnjaci preporučuju da koristite sljedeće namirnice:

  • maslinovo ulje – potaknut će apsorpciju nutritivnih spojeva topivih u masti, kao što su karotenoidi, vitamin E i K,
  • sok od limuna – potiče apsorpciju željeza iz kelja i
  • češnjak – doprinosi ljekovitim svojstvima kelja jer ima antioksidacijsko, protuupalno i antivirusno djelovanje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti