13 vježbi za mozak koje će vam pomoći poboljšati fokus, koncentraciju i pamćenje

13 vježbi za mozak koje će vam pomoći poboljšati fokus, koncentraciju i pamćenje

13 vježbi za mozak koje će vam pomoći poboljšati fokus, koncentraciju i pamćenje
  • Objavljeno: Četvrtak, 18.05.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Od 14. do 20. ožujka 2022. se obilježava Tjedan mozga u Hrvatskoj kao dio svjetske akcije organizacije Dana Alliance for Brain Initiative. Cilj aktivnosti koje se organiziraju tijekom Tjedna mozga je promocija znanja o mozgu i bolestima mozga. Jedan od trajnih prioriteta istraživanja u razvijenim državama svijeta je istraživanje mozga. Tome svjedoči i podatak kako se oko milijun i pol znanstvenika bavi neuroznanošću.

Mozak je uključen u sve što radimo stoga se o njemu, kao i o svakom drugom dijelu tijela, trebamo brinuti. Jedan od načina brige za mozak uključuje poboljšanje pamćenja, fokusa i drugih funkcionalnosti mozga, bez obzira na dob. Pronašli smo 13 izvrsnih vježbi koje znanstveno dokazano pomažu jačanju mozga.

1. Slažite puzzle

Puzzle su izvrsna aktivnost kojom možete jačati mozak bez obzira na to slažete li puzzle od 1000 komada s apstraktnim motivom ili pak neku jednostavniju verziju. Istraživanje je pokazalo da ova popularna slagalica jača kognitivne sposobnosti jer se, u svojoj suštini, svodi na promatranje različitih dijelova pojedinačno dok razmišljate o tome kako se svaki dio uklapa u širu sliku.

2. Kartajte

Kada ste zadnji put kartali? Ako niste dugo, onda trebate početi. Znanstvenici su 2015. godine proveli istraživanje o aktivnostima koje stimuliraju mentalne sposobnosti odraslih i otkrili da kartaška igra povećava volumen mozga te može poboljšati pamćenje i vještinu razmišljanja. Okupite društvo i odigrajte partiju remija ili pak kada ste sami igrajte pasijans i tako spojite ugodno s korisnim.

3. Proširite svoj vokabular

Osobe koje imaju bogat vokabular se općenito smatraju inteligentnima, što je samo jedan od razloga zašto biste trebali poraditi na svom vokabularu. Drugi razlog je što razvijanje vokabulara predstavlja idealnu stimulativnu igru za mozak. Istraživanja pokazuju da je nekoliko regija mozga aktivno kada učimo vokabular, što uključuje područja koja su važna za vizualnu i slušnu obradu informacija.

Postoji jednostavna vježba učenja vokabulara koja potiče kognitivne sposobnosti i možete ju raditi svakodnevno. Kada čitate knjigu pokraj sebe držite bilježnicu u koju ćete zapisati svaku nepoznatu riječ ili riječi koje inače ne koristite u svakodnevnom govoru. Zatim u bilježnicu zapišite definicije tih riječi. Tijekom svakodnevnog razgovora pokušajte što češće koristiti nove riječi dok vam ne postanu navika.

4. Plešite

Stručnjaci iz Centra za prevenciju i kontrolu bolesti su uočili da učenje novih plesnih pokreta može povećati brzinu obrade informacija i memoriju vašeg mozga. Drugim riječima, kada učite plesnu koreografiju nećete se samo dobro zabaviti i topiti kalorije, već ćete i jačati svoj mozak. Upišite tečaj salse, stepa, suvremenog plesa ili bilo koje druge vrste plesa koja vam se sviđa. Ako pak više volite plesati unutar svoja 4 zida, uključite glazbeni spot i kopirajte plesne pokrete plesača.

5. Koristite sva svoja osjetila

Istraživanje iz 2015. godine otkrilo je da korištenje svih osjetila istovremeno može pomoći jačanju mozga. Kako biste vježbali svoja osjetila i mozak, pokušajte raditi aktivnosti koje istovremeno uključuju svih 5 osjetila. Možete ispeći hrpu kolačića, posjetiti tržnicu ili otići na ručak novi restoran i istovremeno se usredotočite na miris, okus, dodir, gledanje i slušanje.

6. Usvojite novu vještinu

Učenje nove vještine nije samo zabavno i zanimljivo, već može pomoći i u jačanju veza u vašem mozgu. Istraživanje iz 2014. pokazuje da učenje nove vještine može pomoći u poboljšanju funkcije pamćenja kod starijih osoba. Razmislite o onome što ste oduvijek htjeli naučiti, ali nikad niste. Primjerice, naučite zamijeniti ulje na autu, jahati konja ili igrati šah.

7. Prenesite svoje znanje na drugu osobu

Jedan od najboljih načina za jačanje mozga je podučavanje druge osobe nekoj vještini. Osim toga, podučavanjem druge osobe ćete i sami usavršiti tu vještinu. Podučavanje nekog drugog zahtijeva od vas da toj osobi objasnite koncept i ispravite sve pogreške koje ta osoba napravi. Na primjer, kada ste naučili igrati šah podučite svog prijatelja novoj vještini.

8. Slušajte glazbu

Glazba vam može pomoći da na jednostavan način povećate kreativnu moć mozga. Prema istraživanju iz 2017. godine, slušanje pozitivne glazbe pomaže u stvaranju inovativnijih rješenja. To znači da glazba koja vam budi dobar osjećaj može potaknuti vaše kreativno razmišljanje i snagu mozga. Ako želite naučiti svirati neki instrument, sada je pravo vrijeme za početak jer je vaš mozak sposoban naučiti nove vještine u bilo kojem trenutku vašeg života. Zapamtite da nikad niste prestari da počnete svirati instrument poput klavira, gitare ili čak bubnjeva.

9. Odmaknite se od rutine

Kada su u pitanju svakodnevni zadaci, većina ljudi ima svoju rutinu u njihovom obavljanju. Želite li jačati svoj mozak, stvari koje radite svakodnevno pokušajte raditi na drugačiji način. Primjerice, svaki tjedan odaberite drugu rutu kojom ćete ići na posao ili isprobajte drugi način prijevoza, poput vožnje biciklom ili koristite javni prijevoz umjesto automobila. Također, ako perete zube ili otključavate vrata desnom rukom, pokušajte koristiti lijevu.

10. Meditirajte

Poznato je da svakodnevna meditacija može smiriti vaše tijelo, usporiti disanje te smanjiti stres i tjeskobu. Osim toga, meditacija također može pomoći u jačanju vaše memorije i povećati sposobnost mozga da bolje obrađuje informacije. Pronađite mirno mjesto, zatvorite oči i provedite 5 minuta meditirajući svaki dan.

11. Naučite novi jezik

Prema brojnim istraživanjima, učenje stranih jezika može pridonijeti boljem pamćenju, poboljšanju vizualno-prostornih vještina i višoj razini kreativnosti. Tečno govorenje više od jednog jezika također može pomoći da lakše prelazite s jednog na drugi posao i odgoditi početak mentalnog pada povezanog s dobi. Iako je jezik najlakše usvajati još u dječjoj dobi, dobra vijest je da nikad nije prekasno za učenje novog jezika. Znanstvenici su dokazali da ako počnete učiti novi jezik u bilo kojem trenutku života možete poboljšati svoje pamćenje i druge mentalne funkcije.

12. Isprobajte tai chi

Nije tajna da ova kineska borilačka vještina može koristiti vašem zdravlju na mnogo načina, uključujući i mentalno zdravlje. Osim toga, može vam pomoći da se lakše nosite s problemima, pogotovo kada vam se čini da vam ništa ne ide od ruke. Redovita praksa tai chija može pomoći u smanjenju stresa, poboljšanju kvalitete sna i poboljšanju pamćenja. Istraživanje iz 2013. godine je otkrilo da dugotrajno vježbanje tai chija može izazvati strukturne promjene u mozgu, što rezultira povećanjem volumena mozga. Za početak, možete upisati tečaj kako biste naučiti različite pokrete. Jednom kada upoznate osnove možete vježbati tai chi bilo gdje i bilo kada.

13. Usredotočite se na sugovornika

Sljedeći put kada budete komunicirali s nekim, fokusirajte se na 4 detalja na toj osobi. Primjerice, promatrajte boju njihove košulje, hlača, kakve cipele ta osoba ima na nogama i nosi li nakit. Nakon što ste obratili pažnju na te 4 stvari, zapamtite ih i kasnije tijekom dana razmislite o njima. Zapišite sve čega se sjećate o ta četiri detalja. Obraćanje pažnje na detalje će pomoći boljem fokusu.

Usredotočenost na zdravlje vašeg mozga jedna je od najboljih stvari koje možete učiniti za poboljšanje koncentracije, fokusa, pamćenja i mentalne agilnosti, bez obzira u kojoj ste dobi. Uključivanjem vježbi za mozak u svoj svakodnevni život moći ćete izazvati svoj um, izoštriti kognitivne vještine, a možda i naučiti nešto novo.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije