Djeca koja duže spavaju postižu bolje školske rezultate

Djeca koja duže spavaju postižu bolje školske rezultate

Djeca koja duže spavaju postižu bolje školske rezultate
  • Objavljeno: Srijeda, 17.10.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Kada bi djeca spavala samo malo duže svake noći, njihovo ponašanje i pozornost u školi bi bili znatno poboljšani, tvrde kanadski znanstvenici.

"Samo mala promjena u svakodnevnim navikama može djeci omogućiti da spavaju tridesetak minuta duže, i to svake noći", izjavio je za časopis Pediatrics voditelj istraživanja prof. Reut Gruber.

U istraživanju je sudjelovalo 34 djece, u dobi od 7 do 11 godina. Znanstvenici su djecu podijelili u 2 grupe na osnovu količine spavanja. U jednoj grupi su bila djeca koja su spavala sat vremena duže od djece iz druge grupe. Na početku istraživanja svako dijete je u prosjeku spavalo 9 sati, iako djeca ove dobne skupine trebaju spavati 10 do 11 sati.

Svako dijete je na laktu nosilo aktigraf - uređaj koji bilježi aktivnost pri svakom pokretu. Znanstvenici su bilježili ponašanje svakog djeteta i osnovne karakteristike kao što su pozornost, impulzivnost i emocionalna stabilnost.

Djeca, koja su spavala duže, imala su veću razinu pozornosti, smanjenu impulzivnost i bili su emocionalno stabilniji.

Znanstvenici ističu da djeca spavaju manje nego što bi trebala iz raznih razloga, uključujući i elektronske uređaje koji su djeci te dobi izrazito zanimljivi. Nemojte dopustiti djetetu da u spavaćoj sobi ima elektronske uređaje i neka djetetova soba bude uvijek udobna i prozračna.

Također potaknite dijete na usvajanje određenih navika prije spavanja kao što su kupanje, čitanje knjige i opuštanje. Na taj način će dijete naučiti kako se opustiti i pripremiti za san, što će biti od velikog značaja tijekom odrastanja.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti