Više testosterona znači manje laganja?

Više testosterona znači manje laganja?

Više testosterona znači manje laganja?
  • Objavljeno: Četvrtak, 18.10.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Testosteron je prije svega muški spolni hormon koji se oslobađa u testisima, a u manjoj mjeri se oslobađa kod žena. Testosteron daje osobine kao što su agresija i rizično ponašanje. Ipak, nedavno istraživanje njemačkih znanstvenika je pokazalo da testosteron potiče iskrenost i bolje socijalne vještine.

Voditelj istraživanja dr. Matthias Wibral je sa svojim stručnim timom proučavao muškarce koji su bili podijeljeni u 2 grupe. U jednoj grupi je bilo 46 muškaraca i znanstvenici su na njihovu kožu stavili gel koji sadrži testosteron. U drugoj grupi je bilo 45 muškaraca, čiju kožu su namazali s placebo gelom.

Svi muškarci su kasnije igrali igru s kockom, gdje su mogli osvojiti novac. Što je njihov rezultat bio veći, to su oni više novaca dobili.

Istraživači su igru strukturirali tako da su sudionici imali priliku lagati. Muškarci su igru igrali u posebnim kabinama, a kasnije su znanstvenici pomoću poligrafa mjerili iskrenost.

Istraživači su ustanovili da su muškarci koji su bili namazani s gelom koji sadrži testosteron lagali rjeđe, u odnosu na muškarce koji su bili namazani placebo gelom.

"Rezultati istraživanja upućuju da testosteron potiče pravilno socijalno ponašanje", izjavio je za časopis PLoS One dr. Wibral.

Znanstvenici ističu kako su ovi rezultati preliminarni te da je potrebno provesti ocjenjivanje vanjskih stručnjaka kako bi bili sigurni u točnost rezultata.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti