Zašto trebate pustiti dijete da spava s vama?

Zašto trebate pustiti dijete da spava s vama?

Zašto trebate pustiti dijete da spava s vama?
  • Objavljeno: Nedjelja, 13.05.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Djeca, koja se noću bude te kojima je potom dozvoljeno da spavaju u krevetu roditelja, imaju manji rizik od nakupljanja suvišnih kilograma, tvrde znanstvenici iz Danske.

Rezultati istraživanja su predstavljeni na Europskom kongresu o pretilosti u Lyonu.

U istraživanju je sudjelovalo 500 djece u dobi od 2 do 6 godine. Sva djeca su imala povećan rizik od nakupljanja suvišnih kilograma, a najčešći razlozi rizika su bili prekomjerna porođajna težina i prekomjerna težina majke prije same trudnoće.

Djeca se u toj dobi često probude usred noći, ponekad i više puta. Znanstvenici su promatrali utječe li na djecu potpora roditelja na način da djeci dozvole spavanje u njihovom krevetu.

Djeca koja nikada nisu spavala u krevetu svojih roditelja, imala su veći rizik od nakupljanja suvišnih kilograma, a znanstvenici vjeruju da je to zbog nemirnog spavanja.

Naime, poznato je da nedovoljna količina sna ili san loše kvalitete može uzrokovati debljanje, a očito je da djeca nisu izuzetak.

Voditeljica istraživanja prof. Nanna Olsen je izjavila kako "dolazi do stvaranja negativnih emocija, kao što je na primjer osjećaj odbačenosti od roditelja kada ne dozvole djetetu da spava u njihovom krevetu."

Znanstvenici ističu kako su ovi rezultati preliminarni te da je potrebno provesti ocjenjivanje vanjskih stručnjaka kako bi bili sigurni u točnost rezultata.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti