Djeca prije vrtića i debljina

Djeca prije vrtića i debljina

Djeca prije vrtića i debljina
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 11.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Skrb za djecu prije vrtića bi mogla potpomoći debljini, objavljeno je na stranicama Reuters Health. Sudjelovanje u skrbi od djeci čini se da povećava vjerovatnost da će djeca biti debela kada se ona ili on pojave prvi dan u vrtiću, izvijestili su istraživači u časopisu "Pediatrics".

Čak štoviše, izvještaj upućuje da se tip skrbi razlikuje. Na primjer djeca o kojoj se brinu rođaci, prijatelji ili susjedi, barem povremeno u domu djeteta, su skloniji debljini od onih o kojima se brinu u u nekom centru ili jaslicama.

Studija, koju je provela dr. Erin J.Maher, iz Casey Familiy Programs iz Seattla sa svojim kolegama, je uključila blizu 16,000 djece koja su prvi put kretala u vrtić i koji su bili ili nisu bili prethodno uključeni u neki oblik skrbi o djeci, a što je definirano kao provođenje barem 10 sati tjedno u skrbi nekog tko nije roditelj.

Skrb je bila podjeljena u 4 tipa: 1) plaćena ili neplaćena skrb od strane rođaka, prijatelja ili susjeda, a barem povremeno je provođena kod kuće, 2) plaćena skrb od strane ne-rodbine izvan djetetova doma, 3) prvi polazak (bez prethodne skrbi) i 4) njega u centru ? jaslicama, predškoli i predvrtiću. Djeca su se smatrala debelom ako su imali težinu na 95.-oj ili iznad 95-te percentile za dob. Ukupno, djeca u skrbi su bila sklonija debljini od djece koja nisu bila nigdje prije vrtića. Od različitih tipova skrbi, njega od strane rođaka, prijetelja ili susjeda je bila najače povezana s debljinom.

"Naše istraživanje naglašava potrebu boljeg razumijevanja kako specifična svojstva okoline djeteta mogu pozitivno utjecati ili štititi od pojave i razvoja debljine.", zaključio je tim dr. Maher. "Ovo razumijevanje bi moglo voditi prema razvoju ciljanih intervencija na djeci i njihovim obiteljima u odrednicama odgoja i skrbi o djetetu."

Za MojDoktor: Maja Vajagić, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti